IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия добавя канадски долари към валутните си резерви

Юанът ще започне да се търгува свободно на руските борси през декември

13:30 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия добавя канадски долари към валутните си резерви

Руската централна банка добавя канадски долари към валутните си резерви и обмисля да увеличи дела им през идните месеци. Това е разкрил първият заместник-председател на централната банка Алексей Улюкаев вчера, предава Bloomberg.

„Отскоро започнахме да инвестираме в активи, деноминирани в канадски долари“, е разкрил той в интервю в Москва вчера. „Досега сумите са малки, но има възможност да ги увеличим.“

Русия иска да диверсифицира своите валутни резерви, които са третите по големина в света след тези на Китай и Япония. През последните години правителството предприе мерки за насърчаване на по-активното използване на регионални валути в международната търговия и финанси, за да се намали господстващото положение на долара в световната валутна система.

Централната банка планира да увеличи и своите златни резерви и обмисля възможността да добави други валути към резервите си, включително австралийски долари.

Валутните резерви на Русия се състоят от 47% активи, деноминирани в щатски долари, 41% в евро, 10% в британски лири, 2% в японски йени и малка сума в швейцарски франкове. Централната банка намали дела на доларовите активи от 50% през 2006 г., когато на евровите активи се падаха 40%, а останалата част се поделяше по равно между йената и британската лира.

Доларовата равностойност на резервите на Русия възлиза на 495,7 млрд. долара към 12 ноември.

Засега делът на канадския долар в резервите на Русия е незначителен и не оказва влияние на валутните курсове, по думите на Улюкаев. Той допълни, че след няколко месеца ще има по-значителни промени в структурата на валутните резерви на страната.

Според него щатският долар ще остане „водеща“ резервна валута въпреки появата на нови конкуренти, освен еврото.

Китай позволи на юанът да търгува свободно срещу рублата на 22 ноември, за да се интернационализира повече китайската валута. Руският премиер Владимир Путин заяви тази седмица, че юанът ще започне да се търгува на руските борси следващия месец, защото страните използват собствените си валути при двустранната търговия.

Китайският юан ще стане световна резервна валута, след като стане напълно конвертируем, каза Улюкаев. Според него ако конвертируемостта на юана се увеличи, за да отговори на дела на Китай от световната икономика и търговия, той може да се нареди бързо в редиците на резервните валути.

Бразилският реал е малко вероятно да се превърне в глобална резервна валута в "близко бъдеще", каза още Улюкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още