IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Финансовата стабилност на еврозоната не е поставена под въпрос

Президентът на ЕЦБ сигнализира, че инвеститорите са подценили решимостта на европейските лидери да съхранят стабилността на еврозоната

21:37 | 30.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трише: Финансовата стабилност на еврозоната не е поставена под въпрос

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише сигнализира, че инвеститорите са подценили решимостта на европейските лидери да съхранят стабилността на еврозоната.

Малко преди изказването му пред Европейския парламент в Брюксел рисковите премии по държавните облигации на Италия, Испания и Белгия се повишиха до рекордни нива заради опасения, че дълговата криза, обхванала Гърция и Ирландия, ще се разпространи и в други задлъжнели страни, пише Bloomberg.

„Аз не вярвам, че финансовата стабилност в еврозоната може наистина да бъде поставена под въпрос", категорично заяви президентът на ЕЦБ пред европейските депутатите в Брюксел днес.

Според Трише финансовите пазари „са склонни да подценяват решимостта на правителствата“.

В началото на седмицата финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) се съгласиха да отпуснат на Ирландия 85 млрд. евро финансова помощ, но държавните ценни книжа (ДЦК) на Испания и Италия бяха подложени на натиск заради притеснения, че двете страни ще са следващата жертва на дълговата криза.

Понижението на цените на държавните облигации на страни от еврозоната днес напомня на случилото се преди решението на ЕС през май да се създаде спасителен фонд от от 750 млрд. евро за подпомагане на страни от ЕС, които изпитват затруднения да си набавят заеми от финансовите пазари.

На същия ден ЕЦБ взе безпрецедентното решение да започне да купува държавни облигации.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу долара днес, като губи 0,9% до 1,3007 долара към 9:35 ч. българско време.

Разликата между доходността на десетгодишните италиански и немски облигации скочи до 212 базисни пункта днес. Рисковата премия по испанските ДЦК нарасна с 25 базисни пункта до 291 базисни пункта, а при белгийските десетгодишни облигации достигна 139 базисни пункта, което е рекорд от създаването на еврозоната.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на ЕЦБ, която вероятно ще остави основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското ниво от 1%, до което той се понижи през май 2009 г.

Трише призова европейските политици да подобрят комуникацията помежду си, за да се постигне по-голяма яснота относно начините за справяне с кризата. Той посочи, че въвеждането на еврооблигации не е изключено, но в момента ЕЦБ не застава зад подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
izkazvaneto e kljut4ovo - po4ti momentalno se otrazi na tsenata na zlatoto i petrola. Utre pazarite shte tragnat nagore zashtoto shte o4akvat poevtiniavane na EUR i garantirana platejosposobnost na Evropeiskite banki 4rez pe4atane na oshte EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
За съжаление , Трише е далече от лидер, които само с едно изказване би решил проблемите.Дори обратното: често когато се изкаже се постига обратния ефект спрямо първоначално поставения.Жалко :( :(Това ли е максимума на човешки капитал в Европа ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още