IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк се изстреля до рекорд и срещу долара

Преди Коледа валутата на Швейцария постави рекорд и спрямо еврото, което засили спекулациите за нова пазарна интервенция

09:15 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарският франк се изстреля до рекорд и срещу долара

Швейцарският франк достигна рекордно висока стойност спрямо долара, поскъпвайки до 0,9434 USD/CHF. Това се случва едва няколко дни, след като валутата на алпийската държава постигна и рекорд спрямо еврото.

Двата рекорда се явяват продължение на започналата от 2008 година тенденция за поскъпване на швейцарския франк срещу долара и еврото. Това се случва заради стремежа на инвеститорите към избягване на риска и търсенето на начини за инвестиране в по-сигурни активи, пише ВВС.

През годините Швейцария си е извоювала статут на „спасителен остров“ при кризи заради стабилността на своята икономика. На фона на дълговата криза в Европа страната се отличава с ниска задлъжнялост и сравнително стабилни макроикономически показатели.

Силното поскъпване на франка обаче отново породи спекулации, че ще се стигне до интервенция от страна на централната банка на Швейцария. През последните месеци институцията на няколко пъти се опита да повлияе на валутните пазари, но без особен успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още