fallback

Чилийското песо претърпя най-тежкия си спад от 20 години

Повод за това стана планът на централната банка на Чили да интервенира с 12 млрд. долара на валутните пазари

10:13 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Чилийското песо претърпя най-тежкия си спад за последните две десетилетия във вторник, а лихвените проценти по чилийските държавни облигации скочиха, след като централната банка заяви, че ще интервенира с 12 млрд. долара на валутните пазари, предаде Bloomberg. 

Целта на намесата е да спре поскъпването на песото срещу долара. По този начин чилийската централна банка се присъедини към редица латиноамерикански страни в опитите им да компенсират повишението в курса на местните валути.

Чилийското песо поевтиня с 4,6% до 488 песо за един щатски долар във вторник. Понижението на курса е най-силното от юни 1989 г., когато военната диктатура на Аугусто Пиночет е към своя край. Централната банка на Чили представи план вчера да купува по 50 млн. долара на ден от 5 януари до 9 февруари и да продава равностойността им в песо.

Според Чилийската централна банка решението на Федералния резерв на САЩ да инжектира 600 млрд. долара в банковата система на страната до средата на тази година носи повече рискове за икономиката, отколкото ползи.

Ниските лихвени проценти в САЩ и финансовите инжекции на Федералния резерв помогнаха за силния ръст от 17% на чилийското песо срещу щатския долар от края на юни насам. Това нарежда чилийското песо на второ място сред глобалните валути по поскъпване след австралийския долар. Растящите цени на медта, на която Чили е основен износител в света, подкрепиха поскъпването на песото и очакванията за растежа на чилийската икономика през тази година.

Финансовият министър на Чили Фелипе Ларен заяви, че валутната интервенция е най-голямата, която е била извършвана някога в Чили, и изрази увереност, че мерките ще въздействат по очаквания начин над валутния курс.

Централните банки и правителствата в Латинска Америка предприеха редица мерки в отговор на меката парична политика на Федералния резерв. Централната банка на Перу на 1 януари удължи изискването си за по-големи задължителни резерви на банките за техните единици в чужбина, търсейки начин да спре краткосрочните капиталови потоци към страната, които повишават нестабилността на перуанския сол.

Централната банка на Колумбия планира да изкупува по 20 млн. щатски долара на ден до 15 март, за да спре поскъпването на местната валута. В Бразилия бе утроен до 6% данъка върху чуждестранни покупки на ценни книжа с фиксирана лихва в опит да се овладее поскъпването на бразилския реал.

Бразилия може да предприеме и допълнителни мерки за намаляване силата на бразилския реал, посочи през миналата седмица бразилският финансов министър Гуидо Мантега.

Доходността на чилийските държавни облигации се изкачи с рекордни темпове за последната повече от една година след съобщението на централната банка. Лихвените нива по десетгодишните индексирани с инфлацията облигации се повишиха с 25 базисни пункта до 3,20%.

Според анализатори лихвените проценти по чилийските облигации ще продължат да се покачват, защото централната банка ще трябва да продаде облигации за 10 млрд. долара, за да стерилизира намесата си на валутните пазари.

Чилийското песо е най-добре представящата се латиноамериканска валута, следена от Bloomberg, през миналата година. Курсът му срещу долара се повиши до най-силните си ниво от май 2008 на 3 януари, след като цената на медта скочи до рекордни нива на борсата в Ню Йорк. Медта възлиза на повече от половината от износа на Чили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
fallback