IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой нови работни места в частния сектор на САЩ през декември

Щатският долар скочи рязко с повече от 1% срещу еврото след добрите данни за пазара на труда в САЩ

16:27 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой нови работни места в частния сектор на САЩ през декември

Частните компании в САЩ са разкрили много повече от очакваното нови работни места през декември, с което заетостта в частния сектор на американската икономика се увеличи за 11-ти пореден месец.

Данните са знак за подобряване на състоянието на пазара на труда в най-голямата икономика в света и доведоха до рязък скок в курса на щатския долар срещу еврото.

Компаниите от частния сектор са създали рекордните 297 хил. допълнителни работни места в рамките на един месец, след като през ноември броят на служителите им се увеличи с 92 хил.

Данните на консултантската агенция ADP Employer Services се оказаха три пъти по-големи от очакваното от анализатори увеличение на заетостта със 101 хил.

Освен това след паузата на пазара на труда в САЩ в средата на 2010 г., заетостта изглежда се ускорява през последните четири месеца на годината. През септември бяха разкрити 29 хил. работни места, през октомври – 79 хил., през ноември - 92 хил. и още 297 хил. през декември.

Месечното проучване на пазара на труда в страната, което се извършва от ADP, излиза два дни преди подробния доклад за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката на правителството.

ADP Employer Services обработва информацията за изплащаните заплати от около 500 хил. работодатели в САЩ. От доклада на агенцията става ясно, че увеличението на работните места в частния сектор през миналия месец е най-голямото, откакто проучването започва да се води през 2001 г.

Засега обаче увеличението на новите работни места в частния сектор на САЩ не е достатъчно, за да се понижи високата безработица в страната, която остава над 9% от средата на 2009 г.

ADP следи изменението на заетостта в частните отрасли на американската икономика без селскостопанския и държавния сектор. През декември най-много нови работни позиции са разкрити в сектора на услугите – общо 270 хил.

Заетостта в производствения сектор нараства с 23 хил. през декември, като постига ръст за втори поред месец.

Отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски работодатели съкращения са възлезли на 530 хил. през 2010 г., което е с 59% по-малко в сравнение с 2009 г. През декември броят на заплануваните за закриване работни места е малко над 32 хил., което е най-малката стойност, отчетена за този месец от 2000 г.

Официалните данни на американското правителство за пазара на труда през декември се очаква да покажат, че безработицата в САЩ се е понижила от 9,8% на 9,7%. Работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката (частен и държавен сектор) се очаква да нараснат със 136 хил., което ще е третото им поредно месечно увеличение.

Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3143 долара, като доларът се повишава силно с 1,3% в днешната валутна сесия за трети пореден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още