IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отново се въздържаха да нарекат Китай „валутен манипулатор”

В редовния доклад на американското финансово министерство обаче се призовава за по-бързо поскъпване на китайската валута

12:34 | 05.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ отново се въздържаха да нарекат Китай „валутен манипулатор”

Администрацията на американския президент Барак Обама се въздържа от поставяне на определението „валутен манипулатор” на Китай. Вместо това финансовото министерство на САЩ посочва, че азиатската държава взема мерки за либерализация на валутния си режим, пише АР.

Въпреки тези мерки обаче темпът на поскъпване на китайската валута остават прекалено бавни на фона на нуждата от по-бърз темп на повишаване на стойността на юана.

Изразената позиция е част от редовния шестмесечен доклад на финансовото министерство на САЩ за валутните курсове на основните търговски партньори на страната. Той има за цел да установи дали някой от тях манипулира валутата си с цел извличане на предимство в международната търговия.

Докладът се приема с недоволство от производителите в САЩ, които настояваха Китай да бъде определен като валутен манипулатор. Подобен ход обаче би бил доста рискован, тъй като вероятно би бил последван от ответна реакция на Пекин, изразяваща се в налагане на по-високи вносни мита за вътрешния пазар на страната.

За момента няма коментар на доклада от страна на Китай.

Според финансовото министерство поскъпването на валутата на Китай се е ускорило през последните месеци, като от юни насам юанът е добавил 3,7 на сто към стойнстта си спрямо долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
- Има много начини, по които да Го Цун-Кат ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
...ммм.дааа....на чичо Сам вече ще му се налага все по-често да се съобразява с настроението на Цун-Кай-***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още