IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в еврозоната отслабва

Икономическият оптимизъм на инвеститорите отслабва през април, след като достигна своите най-високи нива за последните три и половина години през март

15:07 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорското доверие в еврозоната отслабва

Оценката на инвеститорите за бизнес средата в еврозоната се влоши през април, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна за скорошно повишение на лихвените проценти, а страховете, че кризата с държавните дългове ще обхване и Португалия, се засилиха.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната, изчисляван от базирания в Германия изследователски институт Sentix, се понижи повече от очакваното до 14,22 пункта през април в сравнение със 17,1 пункта през март.

През миналия месец показателят за състоянието на икономиката отбеляза най-високите си нива за последните близо три години и половина.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо понижение до 16,1 пункта.

Влошаването на индекса се дължи на резкия спад в оценките на инвеститорите за икономическата среда в бъдеще – те се влошават до 3,5 пункта от 8,5 пункта през март. Индексът, който показва оценката за текущата бизнес среда, се понижава леко от 26 до 25,5 пункта през април.

Проучването на Sentix е проведено в началото на месеца сред около 900 професионални инвеститори от европейските страни. То е водещ индикатор за състоянието на европейската икономика.

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до 2,6% на годишна база през март, което засилва очакванията, че ЕЦБ ще увеличи още праз тази седмица лихвените си проценти.

Еврото поевтинява леко с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4221 долара. От началото на тази година единната валута е поскъпнала с 6,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още