IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания отпусна хватката си

Темповете на поскъпване на живота в страната се забавиха до 4% на годишна база през март от 4,4% през февруари

13:31 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Инфлацията във Великобритания отпусна хватката си през март, като неочаквано се забави за първи път през последните осем месеца.

Цените на потребителските стоки и услуги забавиха темповете си на ръст до 4% на годишна база през март в сравнение с 4,4% за февруари.

Причината за това се крие главно в поевтиняването на хранителните стоки миналия месец.

Пазарните очаквания бяха годишната инфлация във Великобритания да се запази на ниво от 4,4 на сто за втори пореден месец.

Целта на Английската централна банка е да поддържа инфлацията близо до, но под 2%, обаче през голяма част от последните две години и половина тя превишава това ниво.

Това засили очакванията, че централната банка ще трябва да повиши лихвените си проценти през идните месеци като мярка за противодействие на трайно високата инфлация.

Потребителските цени са се вдигнали с 0,3% на месечна база. Ако се изключат хранителните стоки и енергията, индексът на потребителските цени расте с 3,2% на годишна база спрямо 3,4% ръст през февруари.

Отделни икономически данни за Великобритания показаха, че търговският й дефицит се свива до 2,44 млрд. паунда през февруари в сравнение с 3,86 млрд. паунда през януари.

Британската лира поевтинява с 0,5% срещу щатския долар в днешната валутна сесия и към 13:20 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,6265 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още