IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълненията в арабския свят разклатиха очакванията за германската икономика

Рисковете за световната икономика в резултат от събитията в Япония и арабския свят влошават икономическите очаквания и за еврозоната

15:17 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Размириците в арабския свят носят риск за цените на петрола и инфлацията в Европа. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Размириците в арабския свят носят риск за цените на петрола и инфлацията в Европа. Снимка: sxc.hu

Вълненията в арабския свят и последиците от земетресението в Япония през последния месец разклатиха сериозно доверието на инвеститорите в германската и европейската икономикa.

Това показаха резултатите от последното проучване на оценките на финансовите анализатори в Германия за изгледите пред най-голямата икономика на Стария континент. То се провежда всеки месец от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) и е сред най-близо следените икономически показатели за страната.

Съгласно априлското допитване до анализатори и инвеститори, индексът на икономическото доверие на ZEW се понижава до 7,6 пункта в сравнение с 14,1 пункта през март.

Средните прогнози на анализатори бяха за по-слаб спад на показателя до 11,7 пункта. Стойността му остава много под средното си ниво в дългосрочен план от 26,6 пункта.

Очакванията на професионалните инвеститори за развитието на икономиката са ориентир за нейното развитие, защото са добре информирани за състоянието й поради естеството на своята работа.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация в Германия, остава почти без промяна. Той се повишава леко с 1,7 пункта до 87,1 пункта през април.

От Центъра за европейски икономически изследвания посочват два фактора за влошаване на икономическото доверие в Германия. От една страна са рисковете за световната икономика от събитията в Япония и арабския свят. Гражданските размирици в страните от Близкия Изток и Северна Африка се разглеждат като източник на риск за поскъпване на борсовите стоки, като петрола, което подхранва инфлацията в еврозоната.

Това на свой ред може да накара Европейската централна банка да възприеме още по-строга парична политика, след като увеличи лихвените си проценти в началото на април, коментира д-р Волфганг Франц, председател на института ZEW.

Освен това настоящият бум в германската икономика не оставя много потенциал за по-нататъшно подобряване на икономическата ситуация в страната, посочват от ZEW.

От последното месечно проучване на ZEW стана ясно също, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната пада рязко с 11,3 пункта през април до 19,7 пункта, докато този за настоящата бизнес среда се понижава с 0,8 пункта до 5,6 пункта.

Еврото напредва с 0,3% срещу долара днес и към 15:10 ч. българско време се разменя срещу 1,4473 долара. Единната валута се е повишила с близо 8% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Глупаците с власт в Европа и ЕЦБ не разбраха, че силното евро е най-големият враг на европейската икономика. Инфлацията в САЩ е доста по-голяма от европейската, нищо, че там кават точно обратнотоНо какво да правят като си получават заплатата от Ващингтон и правят каквото им кажат от там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още