IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява за девети пореден месец

Потребителските цени са се вдигнали с 0,5% на месечна и 2,7% на годишна база през март

17:14 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Животът в САЩ продължи да поскъпва за девети пореден месец през март заради растящите цени на храните и горивата. 

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,5% на месечна база за втори пореден месец, което отговори на пазарните очаквания.

Ако обаче от него се изключат хранителните стоки и енергийните ресурси, чиито цени са по-нестабилни, месечната инфлация е от 0,1%, показват данни на бюрото по трудова статистика в САЩ.

В сравнение с нивата си от миналия февруари потребителските цени са се вдигнали с 2,7 на сто при годишна инфлация от 2,1% през февруари.

По-рано днес стана ясно, че годишната инфлация в еврозоната също се е ускорила до 2,7 на сто през март, а в Китай е скочила до 5,4 на сто.

Годишните темпове на поскъпване на живота в САЩ са най-бързите от декември 2009 г. Само допреди няколко месеца, пред октомври 2010 г., годишната инфлация бе над четири пъти по-ниска в размер на 0,6 на сто.

Другите икономически данни за САЩ показаха, че индустриалното производство е нараснало с 0,8% на месечна база през февруари, докато степента на оползотворяване на капацитета в производствения сектор е нараснала до 77,4% от 76,9 на сто.

Щатският долар поскъпва с 0,4% срещу еврото в днешната валутна сесия. Към 17:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4431 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още