IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната забърза темповете си на растеж

Потребителските нагласи за икономиката обаче се влошиха, след като ЕЦБ вдигна лихвените си проценти през април

14:20 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Частният сектор в еврозоната забърза неочаквано темповете си на ръст през април, но в същото време нагласите на потребителите за икономиката се влошиха.

Увеличението на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) в началото на април, заедно с тежките последици от земетресението в Япония през март, оказват негативно влияние върху икономическите очаквания на европейските домакинства.

Това си пролича от предварителната стойност на индекса на потребителското доверие, който се понижи до -11,4 пункта през април в сравнение с -10,6 пункта за март.

Очакванията на анализатори бяха за по-малък спад до -11 пункта, пише Wall Street Journal.

ЕЦБ вдигна основния си лихвен процент за първи път през последните три години през април, повишавайки го от 1% на 1,25%. Причина за това стана високата инфлация в еврозоната – тя се ускори до 2,7% на годишна база през март, което е над целевото за ЕЦБ ниво от 2 на сто.

Индексът на потребителското доверие за Европейския съюз също се понижава, като пада до -13,7 пункта спрямо -12,8 пункта за март, показват данни на Европейската комисия.

По-обнадеждаващи бяха данните за стопанската активност в частния сектор в 17-те страни от еврозоната, която неочаквано се ускори през април. Темповете на възстановяване обаче все така се различават в периферните страни и в тези от центъра на валутния блок.

Индексът на бизнес активността в частния сектор на пазарния институт Markit се повишава до 57,8 пункта през април от 57,6 пункта за март. Предварителните оценки показаха, че това е втората му най-висока стойност от средата на 2007 г. насам.

Стойност над 50 пункта е знак за разрастване на активността във фабричния сектор и този на услугите.

От Markit посочват, че проучването от април сочи за ръст на брутния вътрешен продукт в страните от еврозоната от 0,8 на сто в началото на второто тримесечие.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу щатския долар в днешната валутна сесия, като към 14:15 ч. се разменя срещу 1,4267 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още