IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия остава близо до рекордно добрите си нива

Степента на усвояване на производствения капацитет се покачва над средното си ниво в дългосрочен план

13:51 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия остава близо до рекордно добрите си нива

Бизнес климатът в Германия се влоши за втори пореден месец, но все още се оценява като извънредно благоприятен от местните компании в сектора на производството и търговията.

Това показа априлското проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo. Както и през март, влошаването се дължи единствено на по-малко позитивните очаквания на компаниите за бъдещето на тяхната дейност.

Индексът на Ifo за бизнес климата в Германия се понижава до 110,4 пункта през април от 111,1 пункта за март. През февруари стойността му отбеляза рекордните 111,3 пункта.

Въпреки рисковете за икономиката в международен план бизнес средата в Германия остава отлична.

За това говорят и позитивните очаквания на германските износители за възможностите пред тяхната дейност. В резултат на това наличните им производствени мощности се усвояват във все по-пълна степен през април.

По този начин степента на усвояване на производствения капацитет се покачва над средното си ниво в дългосрочен план, посочват от Ifo.

Индексът на IFO се повиши значително през миналата година, когато германската икономика постигна рекордни за последните 20 години темпове на ръст от 3,5%.

Икономистите очакваха показателят да се понижи до 110,6 пункта през април. Той е сред най-важните ориентири за немската икономика, която е източник на около 19% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Еврото се повишава с 0,7% срещу долара в днешната валутна сесия и към 13:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4623 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още