IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли достатъчно смела ЕЦБ да изненада пазарите с високи лихви?

Ако днес лихвеният процент в еврозоната бъде повишен, това ще подчертае решимостта на институцията да се бори категорично с инфлацията

09:57 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очаква се Жан-Клод Трише да даде яснота около монетарната политика в еврозоната през следващите месеци. <em>Снимка: БТА</em></p>

Очаква се Жан-Клод Трише да даде яснота около монетарната политика в еврозоната през следващите месеци. Снимка: БТА

Лихвените решения на две от водещите централни банки в Европа ще приковат вниманието на валутните пазари днес. Става дума за Европейската централна банка и Английската централна банка, които имат редовни срещи за определяне на основния лихвен процент съответно в еврозоната и на Острова.

Днес се очаква президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише да даде яснота около ключовия въпрос с каква скорост институцията ще затяга монетарната политика в еврозоната през следващите месеци. Това вероятно ще стане на предстоящата днес пресконференция на Трише, която ще се състои след редовното заседание за обсъждане на лихвения процент.

Прогнозите на анализаторите са, че ЕЦБ няма да избързва с ново затягане на монетарната политика, макар  инфлацията в еврозоната да е на обезпокоително високи нива, пише Bloomberg. От участвалите в анкета на медията 48 анализатори нито един не е изразил очакване за повишаване на лихвения процент.

През април ръководителите на ЕЦБ вдигнаха лихвата с четвърт пункт до 1,25 на сто, което бе първо увеличение за последните близо три години.

Според мнозина анализатори следващото увеличение на лихвения процент в еврозоната ще бъде най-рано през юни. То ще е необходимо, за да се противодейства на инфлацията, която през април достигна 2,8 на сто – най-високото ниво за последните две и половина години.

Заложеният от ЕЦБ инфлационен таргет е доста по-нисък – 2 на сто.

Въпреки всичко обаче, съществува и вариант ЕЦБ да действа решително в борбата си с поскъпването на живота и да изненада пазарите със затягане на политиката. „Ако това се случи, то ще бъде ясно, че цел за банката е увеличаване на лихвения процент до 2 на сто до края на годината“, коментира анализаторът на UniCredit Марко Вали.

Подобна стъпка би била доста убедителна, че ЕЦБ е готова да се бори с инфлацията на всяка цена, дори и за сметка на краткосрочния икономически растеж. Подобен подход наскоро бе посочен за правилен от страна на централната банка на Китай, но там проблемите с поскъпването на живота са доста по-сериозни.

Затягане на лихвата, на фона на рязко поскъпналото през последните седмици евро, отново ще върне спомените за слабия икономически растеж и заплахата за свиване на износа. Пазарите едва ли ще приемат повишението на лихвения процент като храбър и адекватен ход, още повече, че едва вчера трета страна от еврозоната си осигури спасителна финансова помощ от чужбина.

Връщайки се назад, през 2005 година, когато ЕЦБ се насочи към противодействие на инфлацията, основният лихвен процент бе повишаван поне по веднъж всяко тримесечие. Според анализатори този подход ще бъде преследван и сега и няма да се стигне до изненади днес.

Що се отнася до Английската централна банка, консенсусът на пазара е, че няма шанс за увеличение на лихвения процент от рекордно ниското ниво, на което показателят се намира в момента – 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още