IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар се понижи до най-ниското си равнище от март

Канадският долар ще се търгува за кратко в рамките на паритета с американския, плюс-минус 5%, прогнозира анализатор

20:28 | 16.05.11 г.
Канадският долар се понижи до най-ниското си равнище от март

Канадският долар се понижи до най-слабото си ниво от март досега спрямо американския си съименник, след като нежеланието за поемане на по-големи рискове сред инвеститорите доведе до намаляване на цените на суровините и до спад на световните борси, съобщи Bloomberg.

Канадският долар понижи котировките си спрямо повечето от 16-те основни валути след намаляването на цените на суровия петрол с 2%. Спадът на борсите и в цените на суровините бе вследствие от подготовката на Гърция да поиска увеличаване на спасителния пакет от 110 млн. евро от европейските правителства и Международния валутен фонд.

„Това е класическа история с избягване на риск след спада при акциите и цените на суровините. Случаят с Гърция е като роднина, който не иска да излезе от стаята, след като е прекалил с пиенето. Виждаме продажби на канадски долари спрямо основните валути“, твърди Фирас Аскари, главен брокер на Bank of Montreal, визирайки търговията, изключваща сделките с щатски долари.

Канадската валута изгуби 0,9% от стойността си до 97,71 цента за американски долар, което е най-ниското ниво от 29 март, след като на 13 май курсът бе 96,86 канадски цента за един долар.

Юнските фючърси за суровия петрол, най-голямото перо в износа на Канада, спаднаха с 0,6% в Ню Йорк до 97,67 долара за барел, преди цената да се покачи до 99,04 долара. Цените на медта с доставка през юли спаднаха с 0,9%.

Индексът на борсите в развитите държави MSCI World загуби 0,3%, като това е четвърта последователна сесия на спад.

Според Аскари канадският долар ще се търгува „за кратко“ в рамките на паритета с американския долар, в рамките на плюс-минус 5%.

Брокерите очакват днешното изявление на управителя на централната банка на Канада Марк Карни и данните за инфлацията по-късно през седмицата, преди да заявят по-силни позиции във валутата, добави той. Според официалния уебсайт на институцията Карни трябва да говори в Canada Club of Ottawa. 

Управата на централната банка на страната има съвещание на 31 май за определяне на лихвения процент. Брокерите ще бъдат нащрек за „всякакви намеци за предварителен ход“, смята Аскари. Колебанията в индекса на овърнайт суаповите лихви предполагат възможност под 10% от повишение на основната лихва в Канада още при следващата среща на ръководителите на централната банка, по данни на Bloomberg.

На 20 май статистическото бюро на Канада ще отчете, че инфлацията е нараснала през април, като индексът на цените на потребителските стоки е достигнал предвиденото годишно ниво от 3,4%, показва усреднената прогноза на 27 икономисти.

Канадският долар достигна нивото от 94,46 американски долара на 29 април, което бе най-високото ниво от ноември 2007 г. досега, след като цената на суровия петрол надхвърли 114 долара за барел. Канада е най-големият доставчик на суров петрол за САЩ, най-голямата икономика в света.

Канадската индустрия обяви масово увеличаване на продажбите през май, водена от въздухоплаването. Продажбите нараснаха с 1,9% до 47,5 млрд. канадски долара на сезонно коригирана база след извършеното преизчисление на спада от 1,8 на сто от февруари, обявиха днес от канадската статистическа служба. Предварителната прогноза на 23 икономисти в проучване на Bloomberg бе за увеличение от 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още