IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Политиката на ЕЦБ може да погуби еврото

Крахът на единната валута не бива да се изключва като вариант, предупреждава главният икономист на банката Томас Майер

12:40 | 17.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank: Политиката на ЕЦБ може да погуби еврото

Не е изключено еврото да претърпи крах, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени сегашната си политика, заяви Томас Майер, главен икономист на най-голямата германска банка в интервю за вестник "Бьорзен", цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Валутен съюз на суверенни държави е възможен при две условия - парична политика, насочена изключително към осигуряване на стабилността на валутния курс, и пълна национална отговорност на държавите за техните дългове", отбелязва експертът.

"В европейския валутен съюз и двете условия не са изпълнени", допълва той.

Ако тези "два стълба на валутния съюз на суверенни държави" не бъдат възстановени, то няма да се запазят предпоставките за съществуването на валутната общност, предупреждава Майер.

"Съюзът може да бъде поддържан още няколко години или дори цяло десетилетие, но след това ще бъде изличен от лицето на Земята заради интересите на различните държави", прогнозира банкерът.

Повишено внимание към еврото показват не само експертите, но и обикновените граждани, допълва ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от проучване на общественото мнение на института Emnid почти половината германци (49 процента сред 500 анкетирани) изразяват загриженост за стабилността на единната валута.

"Голямо доверие" в еврото имат едва 5 процента от анкетираните.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Поради наличие на световна финансова грешка, във всички европейски държави правителствата са с ненужно завишени държавни разходи, ограничени пазарни приходи и ръководят при условия на социално-икономическа и финансова кризи с циклично понасяни щети за участници в стопанския живот, но тези процеси не са отговорност на ЕЦБ.Отговорността за наличие на катастрофална държавна управленска Грешка на Джон Лоу е за съответни правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Ако изхвърлят Гърция от валутния съюз ще продължи системата да функционира. Гърците трябва да отидат на тяхното си място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Е Ц Б -бледо копие на Федералния резерв а председателя и наи слабия ръководител от четирите наи големи банки в света Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още