fallback

Ревизираха нагоре икономическия ръст на САЩ за първото тримесечие

БВП нараснал с 1,9%, а не с предварително обявените 1,8%, съобщи търговското министерство на страната

16:30 | 24.06.11 г.

Икономическият ръст на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран леко нагоре. Актуалната оценка на търговското министерство на страната сочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) за периода януари – март 2011 г. е нараснал с 1,9%  вместо с първоначално обявените 1,8%, което се очакваше от анализаторите, пише Ройтерс.

През последното тримесечие на 2010 г. американската икономика регистрира ръст от 3,1 на сто, припомня агенцията. Забавянето в растежа е сериозно, но и икономисти, и Федералният резерв се надяват, че икономиката на страната ще се съживи през третото тримесечие на годината.

Растежът на американската икономика през първото тримесечие е подкрепен от по-сериозното увеличение на бизнес запасите, по-ниския внос и по-малкия спад на жилищното строителство. Данните за растежа на разходите на бизнеса са ревизирани надолу, а за потребителските разходи, които формират около две трети от икономиката на САЩ, остават същите (2,2% годишен ръст).

Окончателните оценки на американския БВП за първите три месеца от годината сочат още, че инвестициите всъщност са нараснали с 2 вместо с предварително обявените 3,4%, тъй като разходите за оборудване и софтуер не са били толкова високи, колкото се смяташе.

Вносът на САЩ е нараснал с 5,1% през първото тримесечие на 2011 г., а не с първоначално обявените 7,5%. Разходите на правителството пък са се свили с 5,8%, а не с обявените 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
fallback