IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Доларът и американските облигации вече не са спасителен остров

Потребителите не искат да държат валути и имат желание да потребяват, а това ще подкрепи растежа, смята инвеститорът

11:49 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Мобиус: Доларът и американските облигации вече не са спасителен остров

Американският долар и държавните ценни книжа на САЩ, които се оказаха спасителен остров в разгара на глобалната финансова криза, вече не могат да бъдат разглеждани по същия начин. Причината е патовата ситуация с тавана на американския дълг, смята инвеститорът Марк Мобиус, цитиран от CNBC.

Вместо към долара и американските ДЦК, Мобиус препоръчва на инвеститорите да се насочат към развиващите се пазари, които би трябвало да донесат по-добри резултати.

„Дълговата криза в САЩ и Западна Европа поставя развиващите се пазари в много силна позиция, защото съотношенията на дълговете към брутния вътрешен продукт са далеч по-ниски в сравнение с развитите пазари. Освен това те притежават и далеч по-големи валутни резерви“, обяснява Мобиус.

Мобиус е уверен, че в момента протича пренасочване към пазарите на развиващите се страни, както и че е силно позитивно настроен към златото и суровините.

„Суровините са много голяма част от нашия портфейл, защото вярваме, че в доларово отношение цените им ще продължат да вървят нагоре“, посочва Мобиус.

На този етап инвеститорите не бива да се притесняват от нова рецесия в глобален план, успокоява специалистът.

„Потребителят е жив и в добро здраве, подкрепяйки както американския, така и развиващите се пазари. Така че не се страхувам. Потребителите имат доста кеш за харчене и искат да го похарчат, тъй като не биха искали да държат валути“, обяснява Мобиус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още