IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната със силен ръст на търговския излишък през септември на годишна база

За деветмесечието обаче дефицитът в търговското салдо на 17-те страни от валутния съюз се увеличава почти двойно

14:22 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната със силен ръст на търговския излишък през септември на годишна база

Страните от еврозоната са отчели общ търговски излишък в размер на 2,9 млрд. евро през септември. Това показват първоначалните оценки, публикувани днес от Евростат. На ниво Европейски съюз пък е отчетен дефицит от 10,5 млрд. евро.

През същия месец на миналата година еврозоната е имала положително търговско салдо в размер на 0,5 млрд. евро, а ЕС – дефицит от 13,9 млрд. евро. За август пък Евростат отчете 4,4 млрд. евро дефицит в еврозоната и 17,8 млрд. в ЕС като цяло.

Износът от еврозоната през септември е в размер на 151 млрд. евро. Това е увеличение от 10% на годишна база и 14 на сто – на месечна. За деветмесечието пък експортът е 1,28 трлн. евро, или с 14% повече от миналата година.

В същото време вносът в еврозоната през септември е 148,1 млрд. евро, а от началото на годината – 1,30 трлн. евро. Това означава, че е отчетено месечно повишение от 8 на сто, а от началото на годината вносът е нараснал с 15% на годишна база.

Изчисленията показват, че за първите девет месеца еврозоната е натрупала търговски дефицит в размер на 22,1 млрд. евро. Това е почти двойно повече от търговския дефицит, записан за същия период на миналата година.

На ниво ЕС търговският дефицит се е увеличил с 10 млрд. евро на годишна база, като през януари септември 2011 година той е в размер на 131 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още