IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 хил. американци са потърсили помощи за безработни миналата седмица

Безработицата в САЩ остава на ниво от 9%, показват данни на трудовото министерство

16:30 | 01.12.11 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Безработен музикант от движението &bdquo;Окупирай Чикаго&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безработен музикант от движението „Окупирай Чикаго“. Снимка: Ройтерс

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ са се увеличили с 6 хил. до 402 хил. през миналата седмица, показват сезонно изгладени данни на министерството на труда в страната, цитирани от MarketWatch.

Експерти очакваха да бъдат подадени не повече от 393 хил. заявления, основно заради почивния Ден на благодарността в Щатите.

Нагоре са ревизирани и данните за седмицата от 14 до 19 ноември. Според актуализацията тогава са били подадени 396 хил. искания за обезщетения при безработица, вместо първоначално обявените 393 хил.

Безработицата в Страната на неограничените възможности остава 9%, посочват още от трудовото министерство.

Данните показват също, че трайно безработните в Щатите са се увеличили с 35 хил. души до 3,74 млн. души за седмицата до 19 ноември.

Пикът на молбите за обезщетения при безработица в САЩ беше отчетен през април, когато бяха подадени 478 хил. заявления. Темповете на наемане на работна ръка и създаване на нови работни места в страната обаче са изключително слаби.

За последните 12 месеца средномесечно са назначавани по 125 хил. души, но за да се постигне спад на безработицата е необходимо новите работни места да бъдат поне 250 хил. на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още