IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай продължава да се свива и през декември

Анализатори очакват властите в страната да занижат изискванията за банковите резерви, за да се влее свеж кредитен ресурс в икономиката

13:24 | 30.12.11 г.
Производството в Китай продължава да се свива и през декември

Производствената активност в Китай продължава да намалява и през декември, след като дълговата криза в Европа значително сви търсенето на китайски износ, пише Bloomberg.

Индексът на покупателната способност на мениджърите в производствения сектор (PMI) е достигнал 48,7 пункта през декември, съобщиха от Markit и HSBC Holdings. Нивата на индикатора под 50 са белег за свиване на производството.

Все пак индексът се е отлепил от 32-месечното дъно, което удари през ноември, показват още данните.

За първи път от три месеца е отчетен спад на поръчките на стоки за износ през декември. Нестабилно е било и вътрешното търсене, пише в доклада на Markit.

Свиването на производството в Китай доведе до забавяне и на икономическия растеж. В тази връзка анализатори очакват централната банка в Пекин да занижи изискванията за банковите резерви, така че да се освободи кредитен ресурс за бизнеса в страната.

„Темповете на забавяне на производството се стабилизират, но отслабеното търсене от чужбина е тревожно“, коментира пред CNBC Цю Хунбин, икономист от HSBC.

„Състоянието на производството и на пазара на имоти предполага по-агресивна действия в сферата на фискалната и паричната политики за стабилизиране на растежа и създаване на нови работни места“, допълни той.

Според HSBC, въпреки че нивото на PMI индекса е под 50, годишният ръст на производството в Китай ще достигне 13-14% през 2011 г. Освен това страната ще избегне „падането от високо“, ако предприеме мерки и разхлаби малко рестриктивната политика спрямо инвеститорите в следващите месеци.

Китайската икономика е на път да забави растежа си за четвърто поредно тримесечие. Икономисти прогнозират, че в периода октомври-декември брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с под ключовите за правителството 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още