IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Япония е нараснало с 4% през декември

За цялата 2011 г. индустриалното производство се е свило с 3,5% заради последствията от земетресението

12:39 | 31.01.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японското индустриално производство нарасна повече от очакваното през декември, след като автомобилните производители в Страната на изгряващото слънце започнаха да се възстановяват от последствията на наводненията в Тайланд и нарушените доставки, предаде Bloomberg.

Индустриалното производство на Япония е отбелязало 4% месечен ръст през декември при очаквано повишение от 3 на сто.

През последното тримесечие на 2011 г. обаче индустриалното производство на страната се е свило с 0,4% спрямо третото тримесечие, което се приема като индикация за икономически спад.

За цялата 2011 г. индустриалното производство на Япония е регистрирало спад от 3,5% основно заради щетите от катастрофалното земетресение от 11 март миналата година и последвалото цунами, които причиниха и ядрената криза в атомната централа Fukushima Dai-Ichi.

Постигането на трайни ръстове на производството обаче би било огромно предизвикателство за Япония заради скъпата йена на валутните пазари. Заради продължаващите преговори между Гърция и частните кредитори за преструктурирането на дълговете на Атина инвеститорите все повече се насочват към йената заради статута й на безопасна инвестиция.

От друга страна, кризата в Европа също нанася щети върху индустриалното производство, отбелязва агенцията. Данните за производството на Южна Корея, което се е свило с близо процент през декември, са доказателство за влиянието на дълговите проблеми върху азиатските икономики.

Финансовият министър на Япония Юн Ацуми коментира пред журналисти, че властите в страната са готови „да действат решително срещу прекомерните спекулации с валута, ако е необходимо“. Миналата година японското правителство се намеси на валутните пазари и продаде рекордно количество йени, за да противодействат на поскъпването на японската валута на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още