IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария запазва тавана от 1,20 франка за евро

Пред страната все още има риск от дефлация заради скъпия франк и проблемите в еврозоната

14:24 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария запазва тавана от 1,20 франка за евро

Централната банка на Швейцария обяви, че запазва фиксирания таван, до който може да поскъпва валутата на страната – 1,20 франка за евро. От институцията посочват, че в икономиката се наблюдават сигнали за стабилизация, но все още съществува опасност от дефлация, пише Bloomberg.

Решението да бъде запазен тавана спрямо еврото бе очакван от пазарните анализатори. Възможност за това дават добрите резултати, които показва швейцарската икономика през последните месеци.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна неочаквано през последното тримесечие на 2011 година, а инвеститорското доверие нарасна през март. Днес пък правителството вдигна прогнозата си за ръста на икономиката през тази година. Новите очаквания са за икономически ръст от 0,8 на сто, вместо досегашната прогноза за 0,5 на сто.

Централната банка понижи прогнозата си за инфлацията до 2014 година. За настоящата година се очаква дефлация от 0,6 на сто, а през следващите две прогнозата е животът да поскъпне съответно с 0,3 и 0,6 на сто.

„В краткосрочен план инфлацията ще се движи на отрицателна територия. Поскъпването на франка от миналото лято имаше по-силен от очаквания ефект по посока натиск върху цените. В дългосрочен план инфлацията ще бъде ниска заради влошаващите се перспективи за ръста в еврозоната и задържането на високите стойности на франка“, посочват от централната банка.

За 12-те месеца, предшестващи поставянето на таван за поскъпването на франка на 6 септември миналата година, швейцарската валута бе поскъпнала с 37 на сто срещу еврото. Това подкопа възможностите пред износа и увеличи опасността от дефлация.

През 2011 година централната банка на Швейцария похарчи 17,8 млрд. франка, за да противодейства на поскъпването на валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още