IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бини Смаги: Европа трябва да е готова за най-лошото

Политиците взимат важни решения в последния момент, а това е доста рисковано в кризи като настоящата, смята бившият член на управата на ЕЦБ

10:47 | 28.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бини Смаги: Европа трябва да е готова за най-лошото

Политиците в Европа трябва да останат в очакване на най-лошото и не могат да си позволят успокоение въпреки действията на Европейската централна банка за осигуряване на ликвидност във финансовия сектор. Такова е мнението на бившия член на ръководството на институцията Лоренцо Бини Смаги, пише CNBC.

„В миналото много пъти сме си мислели, че най-лошото от кризата е отминало и тогава са навлизали нови вълни на нестабилност. Така че няма време за успокоение – трябва да се подготвим за най-лошото“, смята специалистът.

Въпреки проблемите обаче еврото все още има шансове да се превърне във втората резервна валута на света, уверен е Смаги. Онези, които залагат на разпадане на еврозоната ще сгрешат, предупреждава той.

„Не е в интерес на развиващите се пазари да се върнем към еднополюсната система с долара като единствен спасителен остров. Не е добре за света като цяло ако има съвсем малко сигурни активи. Замислете за всички тези трудности, за всички проблеми, които имахме през последните две години и вижте, че еврото още го има, при това се движи в рейндж, който бих определил като относително силен“, обяснява Смаги.

„Много хора все още не вярват в еврото, но аз смятам, че тази валута е сигурна“, категоричен е италианецът.

След като Гърция си осигури сделка за дълга по-рано този месец, пазарите се обърнаха към други проблемни икономики от еврозоната – Португалия и Ирландия. Европейските лидери трябва да дадат да се разбере, че подкрепата за тези страни може да продължи, дори и ако те не могат да се върнат на пазарите през следващата година, както се очаква, смята Смаги.

Италианецът, който се оттегли от борда на директорите през миналата година препоръчва увеличаване на размера на Европейския фонд за финансова стабилност.

„За съжаление политиците показаха решителност, но както винаги – малко късно. Повечето решения бяха взети в последната минута, в неделя вечер. Това е доста рисковано при кризи като тази. Всичко просто се залога на карта. Така че политиците трябва да са по-прозорливи, те трябва да очакват проблемите и да взимат решения на по-ранен етап“, завършва Смаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Полезното решение за спасение е възможно: прекратява се причината и до 24 часа време кризата ще се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още