fallback

Пазарите тестват политиката на швейцарската централна банка

Свидетели сме на класически дуел между институцията и пазарите, коментира анализатор

19:58 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Временният председател на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан е изправен пред най-сериозния тест за валутната си политика, откакто през септември въведе ограничение за курса на франка, пише Bloomberg.

Минути преди франка да прескочи наложения от SNB таван от 1,20 франка за евро, за първи път от въвеждането на мярката на 6 септември, централната банка декларира своята решимост да се противопостави на евентуални нови атаки. Сега инвеститорите искат да знаят, доколко тези заплахи са сериозни.

„SNB трябва да приеме това като предупреждение“, казва Петер Розенстрих, главен валутен стратег на Swissquote Bank SA в Женева. „Банката постигна много с вербалната си интервенция и това изглежда се превръща в класически дуел между институцията и пазарите. Сериозността на техните заплахи ще бъде тествана и те ще трябва да отговорят по някакъв начин“, допълва той.

Франкът, който в кризисни времена се счита за валутно убежище, поскъпна за втори пореден ден, след като испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната му е изправена пред „изключителни трудности“. По-рано тази седмица, четвъртата по големина икономика в еврозоната продаде облигации за 2,59 млрд. евро, като едва успя да достигне заложения рейндж.

Вчера вечерта в Лондон, швейцарската валута се търгуваше при курс от 1.20186 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 09.09.22 г.
fallback