IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Йената е надценена

Фондът препоръчва нови стимули от страна на централната банка, за да може страната да преодолее дефлацията

10:47 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Йената е надценена

Международният валутен фонд обяви, че йената е надценена и че централната банка би трябвало да обмисли допълнителни монетарни стимули, включително инвестиции в облигации с по-дълъг матуритет и частни ценни книжа, пише Bloomberg.

“Обменният курс се повиши значително през последната година, което отчасти се дължи на статута на йената като спасителен остров. Нашият анализ показва, че валутата на страната е надценена в средносрочна перспектива“, се казва в доклад на МВФ за икономиката на Япония.

Възможно е централната банка да прибегне до интервенции, за да се противопостави на волатилността на валутните курсове, посочва Дейвид Липтън, който е първи заместник на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

Страховете на инвеститорите за развитието на европейската дългова криза предизвикаха поскъпване на йената с 5 на сто спрямо долара от средата на март насам. Това поставя под силен натиск резултатите на японските износители.

За да се противодейства на поскъпването от МВФ посочват, че централната банка на Япония би могла да ускори изкупуването на активи с цел преодоляването на проблемите с дефлацията.

„Програмата за изкупуване на активи би могла да бъде разширана значително отвъд настоящите планове, за да се увеличи шансът за постигане на заложената цел от 1% инфлация през 2014 година“, обясняват от МВФ.

„С оглед важността на нагласите в настоящата среда на ниски лихви, заявяването на ангажимент за подобни действия също би вдигнал инфлационните очаквания“, смятат от банката.

През последните месеци върху централната банка на Япония има политически натиск за ново либерализиране на монетарната политика с цел подпомагане на икономиката. Основните критики са към размера на заделените средства за изкупуване на активи, които възлизат на 40 трлн. йени (503 млрд. долара).

Анкета на Bloomberg показва, че анализаторите очакват икономическият ръст в Япония да се забави наполовина спрямо първото тримесечие. Тогава той нарасна с 4,7 на сто на приравнена към годишна основа база. Сега прогнозите са за 2 на сто ръст през това и 1,6 на сто през следващото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още