IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ нараснаха през май

С най-голяма заслуга за положителния резултат е транспортното оборудване, но перспективата за настоящия месец не се очертава като особено благоприятна

16:33 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ нараснаха през май

Търсенето на стоки за дълготрайна употреба в САЩ през май нарасна повече от очакваното, а показателят за планираните разходи на бизнеса се повиши, но забавящият се ръст на световната икономика предполага, че импулсът може да не се окаже устойчив, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Поръчките за стоки за дълготрайна употреба нараснаха с 1,1% през май, като показателят за предходния месец бе ревизиран до спад от 0,2% при първоначално обявен ръст в същото цифрово изражение. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха поръчките да се увеличат с 0,4%.

С най-голям принос за благоприятния резултат през май е транспортното оборудване с ръст от 2,7%, след като заявките за самолети се увеличиха, а търсенето на моторни превозни средства нарасна, макар и с по-бавно темпо спрямо предходния месец.

Ако се изключи транспортното оборудване, поръчките са нараснали с 0,4%, след като през април регистрираха спад от 0,6%. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст от 0,7%.

Поръчките за средства за производство извън отбранителния сектор са нараснали с 1,6%, след като през април се понижиха с 1,4%, прекъсвайки два поредни месеца на спад. Анализаторите очакваха ръст от 1,7% при първоначално обявено свиване от 2,1% през април.

През май поръчките за машинно и електрооборудване са нараснали, докато търсенето на компютри е намаляло. 

По-бавният ръст в Китай и надвисналата рецесия в измъчваната от дълговата криза еврозона отнемат част от инерцията на производствения сектор в САЩ.

Регионалните проучвания на производствената активност показват в по-голяма степен слаби поръчки през настоящия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още