IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на централните банки

Очакваме информация дали Испания ще бъде спасена и какво точно са решили шефовете на Фед, пише Джеймс Хюз от Alpari

11:01 | 04.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Денят на централните банки

Днес е денят на централните банки – предстоят лихвени решение в Англия и еврозоната, а по-късно вечерта ще дойде и стенограмата от последната среща на Федералния резерв на САЩ, на която бе обявен третия кръг вливане на ликвидност.

Днес първо ще чуем новините от Английската централна банка (АЦБ), но не очакваме промяна в монетарната политика през този месец. Най-вероятно институцията ще изчака и следващия месец, когато ще се знае дали Великобритания е избегнала рецесията през третото тримесечие.

Докато тези данни все още липсват, е малко вероятно да се вземат решения за изкупуване на още активи, смята Джеймс Хюз, главен пазарен анализатор на Alpari.

Срещата на АЦБ ще бъде последвана от дискусия за основната лихва в еврозоната и пресконференция на ЕЦБ. Очакванията са основната лихва да се запази 0,75%.

Вероятно към Марио Драги ще бъдат отправени въпроси дали е постигнат някакъв напредък след последната среща, когато той обяви програмата за изкупуване на ценни книжа.

В частност инвеститорите ще искат да знаят дали Испания смята все пак да поиска спасителен пакет и какви условия ще й бъдат наложени за такъв. В това число дали обявеният вече проектобюджет за 2013 година и заложените цели ще облекчат условията на спасителната помощ.

Ако Драги даде индикация, че Испания е близо до искането на помощ или че условията по такъв евентуален пакет няма да бъдат толкова стриктни, колкото за други държави, ще видим бърз ръст на пазарите и индексите.

В случай, че е постигнато съгласие, което да покаже истински прогрес в еврозоната, това неминуемо ще рефлектира на пазарите и ще повиши апетита към риск на инвеститорите.

Денят ще приключи с обявяването на протокола от последната среща на Федералния резерв миналия месец. Бен Бернанке обяви количествено освобождаване (Q3) през август, а сега е ред на детайлите от програмата. Основните от тях са какви промени в икономиката биха оправдали бъдещи покупки на активи и какво ниво на инфлация е заложено като горна граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
venziko
преди 11 години
Изобщо отново ще започне печатене на пари.Запада и БРИКС в схватка за доминация. http://venziko.blog.bg/biznes/2012/10/04/kak-i-zashto-vyznikna-ikonomicheskata-organizaciia-briks.1005985
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още