IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското чудо на пазара на труда разочарова

Вместо да създават нови работни места, мениджърите на компаниите говорят за съкратено работно време

19:19 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега поне в завода на Opel в Бохум няма да има съкращения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега поне в завода на Opel в Бохум няма да има съкращения. Снимка: Ройтерс

След почти три години възход на пазара на труда в Германия свиването на пазара сигнализита за окончателен край на германското чудо. Отвъд изключението през май броят на свободните работни места през октомври е спаднал за седми пореден месец, предаде DPA. Това става ясно от публикувания в понеделник индекс за свободните работни места BA-X. С 160 пункта, или с един пункт по-малко отколкото през септември, търсенето на работна ръка се срива до най-ниското си ниво от януари 2011 г. насам. Броят на безработните ще бъде официално публикуван от Федералната агенция във вторник (30.10.).

"Като се има предвид по-слабата икономическа перспектива компаниите са по-предпазливи, когато става дума за наемане на служители", смятат експерти. В много сектори броят на свободните работни места е под равнището на предходната година. Въпреки това броят на свободните работни места продължава да е на по-високо ниво като цяло. Така например най-високата стойност от пролетта на 2007 г. е само на шест пункта от сегашната позиция, пояснява федералната агенция.

Германският пазар на труда се намира в ранната фаза на слабост, смятат икономически анализатори и икономисти на големите германски банки. Според техните изчисления броят на безработните в резултат на икономическия спад е намалял през октомври в сравнение с предходния месец с едва 50 000 до 2,74 милиона, цитира DPA експерти. Обичайният за октомври спад на безработицата така намалява само наполовина от средната стойност за последните пет години.

Есенното оживление е част от типичните колебания на пазара на труда. То следва най-вече мътилката през лятната ваканция, тъй като много компании отлагат нови назначения на допълнителни служители заради отпуските. Този път изглежда обаче тази тенденция е била по-уклончива, от обичайното равнище.

Тенденцията на пазара на труда в момента е "смесена", казва икономистът на Commerzbank  Екарт Тухфелд. "В сравнение с миналата година пазарът на труда вече не е толкова динамичен".

Заради икономическото забавяне и кризата с държавните дългове  все повече и повече компании не са склонни да наемат нови служители. Също и Щефан Хенцел от икономическия институт Ifo е убеден: "Запазва се негативната тенденция от последните няколко месеца и се грижи за по-високи сезонно изгладени данни за безработица".

Почти всички експерти обаче смятат, че става дума само от временна слабост на пазара на труда. "Като се има предвид, че европейската криза не се влошава, очаква се индустрията през втората половина на 2013 г. да започне да наема нови хора", каза Хенцел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още