IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ се сви за пети пореден месец през октомври

Спадът е с 6,5% на годишна база, като износът за Китай се е свил с 11,6%, а за ЕС – с 20%

10:02 | 21.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Японският износ се сви за пети пореден месец през октомври

Японският износ се е свил за пети пореден месец през октомври, след като търсенето от Китай и Европейския съюз намаля, съобщи ВВС.

Спадът е с 6,5% на годишна база, обявиха от японското министерство на финансите. Износът за Китай се е свил с 11,6%, а за ЕС – с 20%. Спадът през октомври идва след срив от 14,1% през септември.

Териториалният спор с Китай навреди на продажбите в най-големия търговски партньор на Япония, докато Европа остава в лапите на дълговата криза.

Японската икономика е силно зависима от износа и забавянето ще се отрази сериозно върху ръста ѝ. Анализатори твърдят, че предвид несигурната икономическа обстановка в световен мащаб японският износ може да остане слаб и през следващия месец.

„Не можете да очаквате Китай да подхранва японския износ по досегашния начин заради бойкота на японските стоки там вследствие на териториалния спор“, заяви Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin в Токио.

Износът за ЕС се свива в 13-ти пореден месец. Анализатори подчертават, че освен от дълговата криза в еврозоната японските износители страдат и от силната йена, която прави японските стоки по-скъпи за купувачите от чужбина.

Между март и септември йената поскъпна със 7% спрямо щатския долар. Макар че впоследствие японската валута започна да поевтинява, тя се задържа на нива, прекалено високи за голяма част от компаниите. В днешната азиатска търговия един долар се разменя за 81,89 йени.

Търговският баланс на страната за октомври регистрира отрицателно салдо от 620 млрд. йени (7,6 млрд. долара) при 960 млрд. йени за септември, като данните за месеца бяха коригирани в посока на понижение от първоначално обявените 980 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cashadviser
преди 11 години
Dali Kyle Bass niama da se okaje prav chovecheca? Baia zor vidia i toi s toia short na ienata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още