IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се оказа по-силен от очакваното

Търговията през октомври извън Европа неутрализира слабото търсене в еврозоната

17:31 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел във фабрика на BMW. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел във фабрика на BMW. Снимка: Ройтерс

Германският износ неочаквано се повиши през октомври, след като търговията извън Европа неутрализира слабото търсене в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Приравненият към сезонните особености и броя на работните дни износ е нараснал с 0,3% спрямо септември, когато изгуби 2,4%, съобщава Федералното статистическо бюро. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха спад от 0,3%. За периода вносът в Германия се е увеличил с 2,5%.

Въпреки че през третото тримесечие германската икономика е нараснала с 0,2%, еврозоната - най-големият търговски партньор на Германия - изпадна в рецесия.

По-слабото търсене в 17-те страни от валутния съюз ще засегне Германия, се посочва в публикувана миналата седмица прогноза на Бундесбанк. Централната банка очаква икономическо свиване през четвъртото тримесечие и стагнация през първите 3 месеца на 2013 г.

И все пак миналия месец бизнес доверието в страната неочаквано се повиши, докато фабричните поръчки – показател за бъдещата икономическа активност – през октомври нараснаха с 3,9%. 

„Прогнозата може леко да се подобрява на фона на позитивните сигнали за растеж в Китай и САЩ. Рецесията в еврозоната обаче вероятно ще се продължи да спъва германския износ“, коментира Кристиян Шулц, икономист на Berenberg Bank в Лондон. Нарастването на вноса обаче „предполага устойчивост на вътрешното потребление“, допълва той.

Бундесбанк понижи с над 1 процентен пункт прогнозата си за икономическия растеж в страната през следващата година. Сега банката очаква ръст от 0,4% вместо прогнозираните през юни 1,6%. За 2012 г. прогнозата е понижена до 0,7% от първоначално очакваните 1%.

„Въпреки това съществува реална надежда, че фазата на икономическа слабост няма да продължи твърде дълго и че Германия ще се завърне към растеж“, се посочва в анализа на институцията.

Германският износ извън ЕС се е увеличил с 9,9% през третото тримесечие, като износът за САЩ бележи ръст от 25,7%. Доставките за страни от Европейския съюз (ЕС) са се понижили с 0,9%, докато износът за страните от еврозоната е спаднал с 3%.

„Ситуацията в Германия не е толкова лоша, колкото изглежда“, казва Герд Хасел, икономист на BHF Bank AG във Франкфурт. „През чевтъртото тримесечие може да станем свидетели на спад, но аз очаквам икономиката на страната да се върен към растеж през първото тримесечие на следващата година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още