IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария отваря клон в Сингапур

Институцията цели още по-активна защита на заложения таван в курса на франка спрямо еврото чрез 24-часови пазарни операции

13:18 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Швейцария отваря клон в Сингапур

Националната банка на Швейцария отваря клон в Сингапур. Причината е стремежът за 24-часово управление на валутния резерв на страната с оглед защитаването на заложения таван на курса на франка спрямо еврото, пише Ройтерс. Очаква се клонът в Сингапур да отвори в средата на следващата година.

След решението на институцията от 2011 година да бъде сложена граница от 1,20 франка за евро, за да се предотврати опасността от рецесия и дефлация, централната банка трябва да се намесва често на пазара. Това е увеличило валутния резерв на Швейцария до 72 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

„Местното представителство ще позволи на банката да увеличи покритието на пазарите в Азия и ще улесни денонощните операции на валутния пазар – например при налагането на минимален валутен курс“, се посочва в официалното съобщение на централната банка.

От институцията допълват, че с този ход ще може да се подновят опитите за диверсификация на резерва, който в момента е разпределен основно в еврови облигации, долари и британски лири.

През третото тримесечие на 2012 година позициите в шведски и датски крони, сингапурски и австралийски долари, както и в южнокрейски вонове, заемаха 4,2 на сто от целия резерв, след като през предходните три месеца делът им бе 3,4 на сто.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още