IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското производство губи инерция през декември

Индексът на бизнес активността на HSBC се е понижил до 50 пункта - границата, отделяща ръста от спада

17:10 | 27.12.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Руското производство губи инерция през декември

Ръстът в руското производство губи мощ през декември, потиснат от слабото увеличение на новите поръчки и продукцията, сочи проучване на бизнес активността на британската банка HSBC, цитирано от Ройтерс. Според агенцията това е знак, че руската икономика се забавя.

Индексът на бизнес активността на HSBC през декември се е понижил до 50 пункта – границата, която отделя ръста от спада – от отчетените през предходния месец 52,2 пункта.

„Стабилизиране, а не стагнация – така тълкуваме резултата. Вината за толкова слабия резултат през декември се хвърля върху свръхпроизводството. Поради тази причина производителите се приспособяват за по-бавен икономически ръст в Русия“, заяви Артьом Бирюков, икономист за Русия и ОНД в HSBC.

Очаква се руската икономика да се разшири с 3,2% през 2013 г. при предвиждания за ръст от 3,6% през настоящата заради по-слабия износ, затегнатите бюджетни разходи и по-предпазливото харчене от страна на потребителите, сочи проучване на Ройтерс, публикувано в понеделник.

Индексът на бизнес активността за новите поръчки за износ се е понижил до най-ниското си ниво от над 2 години. Данните идват след подема в производствената активност през ноември, когато ръстът на индустриалната продукция достигна 1,9% на годишна база, прекъсвайки тенденцията на свиване, започнала през август.

„Връщането към по-бърз растеж все още е на дневен ред, тъй като оценяваме нивото на запасите в производствения сектор като умерено“, посочи Бирюков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още