fallback

Еврото се срути заради изборите в Италия

По всяка вероятнопст коалицията на Берлускони ще е първа сила в горната камара на парламента, което застрашава бюджетните планове

21:34 | 25.02.13 г. 8
Автор - снимка
Създател

Еврото пое рязко надолу в следобедните часове на днешния ден. Причина за това стана информация, че коалицията на Силвио Берлускони печели изборите за депутати в горната камара на италианския парламент, пише Investing.com.

Данните на италианските медии показват, че дясноцентристката коалиция на бившия премиер Берлускони е събрала 31,7 на сто от гласовете за сенат, докато лявоцентриската коалиция е втора с 29,5 на сто. Настоящият премиер Марио Монти и неговата центристка коалиция събира 8,5 на сто, показват предварителните резултати.

По-рано през деня еврото се устреми нагоре заради информации, че лявоцентристите взимат преднина. Последвалият спад се дължи на очакванията, че разнородният състав на двете камари на италианския парламент ще направи много трудно изпълнението на програмата за икономии, приета от действащото правителство.

След като през деня еврото напредна до 1,3320 EUR/USD, последва рязко пропадане до 1,3090 долара за евро, което е спад с близо 2% между най-високата и най-ниската постигната стойност.

По всяка вероятност най-близка подкрепа на двойката ше е нивото 1,3037 EUR/USD, което е връх от 9 януари. Най-близката съпротива пък се очертава при 1,3434 – връх от миналата сряда, пише медията.

Спрямо йената днес еврото пропада с 2,5 на сто до 121,47 йени за евро, което е най-ниското ниво от повече от шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
fallback