IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове залагат срещу канадския долар

Повечето анализатори вярват, че Канадската централна банка няма да повишава лихвените си проценти до края на годината

21:26 | 05.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хедж фондове залагат срещу канадския долар заради спекулации, че Канадската централна банка ще се откаже от по нататъшно повишаване на лихвените проценти и ще възприеме по-разхлабена монетарна политика, характерна за останалите централни банки от групата на Г-7, съобщава Bloomberg

Залозите, че канадският долар ще поевтинее спрямо щатския долар са достигнали 6,3 млрд. канадски долара (6,1 млрд. щатски долара) в седмицата до 26 февруари, разкриват данни, цитирани от Citigroup Inc. Валутните трейдъри залагат, че канадската валута ще поевтинее за първи път от 8 месеца.

По-слабият износ и рекордната задлъжнялост подкопават растежа на 11-тата по големина икономика в света, който през настоящата година се очаква да се окаже най-слабият от 2009 г.

Управителят на Канадската централна банка Марк Карни е единственият централен банкер в страните от Г-7, който е дал сигнал, че може да продължи да повишава лихвените проценти. 

BlackRock Inc. и State Street Canada са сред фондовите мениджъри, които са на мнение, че Карни може да се откаже от досегашната си политика още на срещата на централната банка в сряда. Подобна стъпка би направила деноминираните в канадски долари активи по-слабо привлекателни за чуждестранните инвеститори.

Затягането на монетарната политика не е особено прагматично в сегашните условия, казва Габриел Де Кок, валутен стратег на  Morgan Stanley в Ню Йорк. „Повечето анализатори вярват, че Канадската централна банка няма да повишава лихвените си проценти до края на годината“.

Лунито (loonie), наименование на канадския долар, получено от изображението на определен вид водна патица (common loon) върху канадските монети след 1987 г., се търгува при около 1,026 канадски долара за щатски долара, след като в понеделник поевтиня до 8 месечно дъно от 1,034 канадски долара – най-ниското ниво от 29 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още