IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай преодоля празничното затишие

През март е регистриран ръст на производствената активност

09:43 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производството в Китай преодоля празничното затишие

Производствената активност в Китай се е засилила през март след затишието заради китайската Нова година през февруари, което подчертава, че икономиката на страната е стъпила стабилно на пистата за растеж през тази година, пише New York Times.

Индексът на  HSBC, който измерва настроенията на мениджърите в производствения сектор на страната, е нараснал до 51,7 пункта през март от 50,4 пункта през февруари, когато много от фабриките бяха затворени заради празниците.

Въпреки отчетения растеж на производствената активност в Китай обаче, резултатите за март са под нивото, отчетено през януари, което е признак на по-умерената фаза на растеж, в която навлезе икономиката на страната, отбелязва изданието.

“Индексът показва, че китайската икономика постепенно възстановява растежа си”, коментира Чу Хонбин, главен икономист за Азия в HSBC. “Инфлацията е стабилна, което дава известна възможност на Пекин да запази нерестриктивната парична политика в опит да поддържа възстановяването на растежа”, допълва Чу.

Миналата година подобряването на поръчките заради засилените инвестиции на правителството в инфраструктура помогнаха на китайската икономика да преодолее забавянето и предотвратиха “твърдото приземяване”, което много икономисти очакваха.

В дългосрочен план обаче се очертава свиване на работната сила заради застаряването на населението, което означава, че трябва да се работи в посока подобряване на производителността на труда. Необходими са и други тежки реформи, особено за подобряване на конкуренцията в икономическите области, в които в момента доминира държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още