IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е близо до 4-месечен връх спрямо еврото, поевтинява спрямо йената

Добрите данни за канадските продажби на дребно, новозеландския БВП и китайското производство натискат щатската валута спрямо "лунито", "осито" и "кивито"

18:52 | 21.03.13 г.
Доларът е близо до 4-месечен връх спрямо еврото, поевтинява спрямо йената

Американският долар се обменя при близо 4-месечен връх спрямо еврото, но поевтиня рязко срещу йената, след като опасенията за икономическите перспективи пред еврозоната и запазващата се несигурност по отношение на спасителната финансова помощ за Кипър натежаха върху нагласите на пазара, съобщава Investing.com.

В предобедната търговия в САЩ курсът евро-долар се понижава с 0,38% до 1,2885 долара за евро.

Опасенията за положениетоситуацията в Кипър се засилиха, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще продължи да осигурява спешно финансиране за кипърските банки само до понеделник. От ЕЦБ посочиха, че по-нататъшно финансиране ще бъде обсъдено само при постигнато споразумение между островната държава и международните ѝ кредитори - Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ).

Междувременно притесненията за влошаващите се икономически перспективи пред еврозоната нараснаха след данни, които показаха неочаквано свиване на германския производствен сектор.

Доларът достигна дъно за сесията спрямо йената, като американската валута поевтиня с 0,93% до 95,11 йени за долар. По-рано днес новият управител на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че финансовата институция е готова да използва всички възможни средства, за да достигне целта за инфлация от 2%, но отказа да коментира дали би свикал извънредно заседание, на което да бъде обсъдено допълнително монетарно разхлабване, преди редовното, насрочено за началото на април.

Доларът изтри печалбата си спрямо британската лира, която поскъпна до 1,5141 долара за паунд. Британската валута изкачи и 3-седмичен връх, след като данни показаха, че продажбите на дребно в страната през февруари са нараснали с най-бързото си темпо от от март 2012 г., отчитайки увеличение от 2,1% и надхвърляйки сериозно прогнозите за ръст от 0,5%.

Доларът напредва спрямо швейцарския франк, поскъпвайки с 0,31% до 0,9480 франка за долар.

Зелените пари обаче отстъпват спрямо канадския, австралийския и новозеландския долари. Американският долар поевтинява с 0,10% до 1,0248 канадски долара за един щатски. Канадският долар намери подкрепа в данни, които показват, че продажбите на дребно в страната са нараснали със сезонно коригирания 1% през януари на месечна база, оправдавайки очакванията на анализаторите, след като през декември се свиха с 2,3%.

Обменният курс на австралийския долар спрямо американския се повишава с 0,58% до 1,0437 щатски долара за един австралийски, а „кивито“ поскъпва спрямо зелените пари  с 1,42% до 0,8338 щатски долара за новозеландски. "Кивито" е в подем, след като бе обявено, че икономиката на страната се е разширила с 1,5% през четвъртото тримесечие, докато предварителните прогнози на експертите бяха за ръст от 0,9%.

Австралийският и новозеландският долари бяха подкрепени от данните за китайското производство, което според съставяния от британската банка HSBC и базирания в Лондон институт Markit индекс на бизнес активността се е разширило до 51,7 пункта през този месец от 50,4 пункта през февруари, надхвърляйки и очакванията на анализаторите.

Доларовият индекс, който следи представянето на американската валута спрямо кошница от 6 други основни валути, нараства минимално с 0,03% до 83,04 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още