IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Китай продължава да расте с бързи темпове

Отчетен е значителен ръст на новите поръчки, основен двигател на целия сектор е строителството

09:51 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският сектор на услугите в Китай продължава да се разширява бързо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският сектор на услугите в Китай продължава да се разширява бързо. Снимка: Ройтерс

Секторът на услугите в Китай продължава да се разширява с бързи темпове. Официалният индекс, който измерва настроенията в сектора, се е повишил до 55,6 пункта през март от 54,5 пункта през февруари благодарение на бума в строителния сектор, предаде Ройтерс.

Китайската статистика съобщи, че е отчетен значителен ръст на новите поръчки, особено в сектора на информационните и комуникационните технологии, търговията, хотелиерството и недвижимите имоти.

Най-силен обаче е бил ръстът на новите поръчки в строителния сектор, като подиндексът за строителството е отбелязал рязък скок на месечна база до 62,5 пункта основно заради засилената активност на държавата в инфраструктурното строителство.

Индексът, изчисляван от HSBC, също показа, че темповете на ръст в сектора на услугите в Китай се ускоряват, като през март достигна шестмесечен връх от 54,3 пункта. Индексът на бизнес доверието в Китай на HSBC пък достигна 10-месечен максимум от 65 пункта.

Анализаторите приветстваха данните като окуражителен знак, че страната поетапно се отърсва от икономическото забавяне. “Икономиката е на път да регистрира по-висок растеж през 2013 г., отколкото очаква правителството”, коментира Дариуш Ковалчик, икономист в Credit Agricole в Хонконг.

“Секторът на услугите има по-голям дял в икономиката, отколкото производството, така че засилването му ще се отрази положително на страната”, допълва Ковалчик, който очаква икономическият растеж на Китай тази година да достигне 8,5%, а не 7,5%, както прогнозират властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още