IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави основната лихва без промяна

Решението бе очаквано предвид скорошните понижения на лихвените нива

09:30 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската централна банка остави основната лихва без промяна

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia – RBA) запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2,5% във вторник, потвърждавайки прогнозите на повечето анализатори, пише CNBC. Решението на банкерите бе очаквано предвид последната корекция на лихвените нива, която беше преди само месец.

"Съветът към RBA ще продължи да оценява перспективите и да коригира политиката, за да се насърчи нарастванетo на търсенето и инфлациoнните резултати, съвместими с целта", заяви в изявление след оповестяване на решението гуверньорът на RBA Глен Стивънс.

Всичките 23 анализатори, анкетирани предварително от Reuters, не очакваха промени в лихвените равнища. Въпреки това мнозина от тях подкрепиха възможността за допълнително разхлабване на монетарната политика през следващите месеци.

Австралийските централни банкери прибегнаха до понижаване на лихвените проценти през май и август. Решенията за допълнително разхлабване на паричната политиката бяха провокирани от достигането на рекордни инвестиции в добивния сектор с оглед на покачващите се цени на суровините на международните пазари. Това засили натиска върху някои от другите ключови отрасли в страната, а допълнителните финансови стимули имаха за цел да запълнят повишаващата се празнина.

Глен Стивънс потвърди също така желанието си натискът за поевтиняване върху австралийския долар да продължи и за в бъдеще. Валутата поевтиня с близо 15 на сто спрямо щатския си съименник от април насам. По този начин смъкването на котировката даде така необходимия тласък на приходите от австралийския износ, като същевременно намали конкурентния натиск върху производството.

Решението на централните банкери обаче подобри позициите на австралийския долар спрямо основните конкурентни валути. По време на късната азиатска сесия „Австралиецът“ бележи дневен ръст от повече от половин процент спрямо еврото и щатския долар, а поскъпвапването спрямо йената е с малко под 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още