IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през август оправда очакванията на икономистите

Търговският излишък на страната се е разширил до 28,61 млрд. долара през месеца

09:28 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Износът на Китай през август оправда очакванията на икономистите

Износът на Китай е нараснал повече от очакваното през август, а инфлацията е била под дългосрочната цел на централното правителство от 3,5%, предаде Bloomberg.

Експортът е записал ръст от 7,2% на годишна база, сочат данните на митниците. Консенсусната прогноза на анкетираните от информационната агенция икономисти беше за повишение от 5,5%.

Инфлацията през същия месец е била 2,6%, показват данните на националното статистическо бюро. Това оставя вратичка за допълнителни стимули за икономиката, ако е необходимо.

Индексът на производствените цени се е понижил с 1,6% на годишна база, след като през юли се понижи с 2,3%.

Същевременно вносът в Китай е нараснал по-малко от очакваното – със 7% на годишна база при очаквано повишение от 11,3%. Така търговският излишък на страната се е разширил до 28,61 млрд. долара през август, а за първите осем месеца на годината достига 154,2 млрд. долара – около 28% над миналогодишното ниво за същия период.

Премиерът на страната Ли Къцян е убеден, че китайската икономика ще оправдае поставената от правителството цел за растежа през тази година – 7,5%. Същевременно главният икономист на Държавния информационен център по национално развитие и реформи Фан Дзинпин прогнозира, че правителството може да занижи оценката си за икономическия растеж и до 7 на сто.

Евентуално понижение би било в синхрон с петгодишния план за икономиката за периода 2011 – 2015 г., посочва Фан.

“Китай трябва да се придържа към прогнозата в петгодишния план. Защо целта за растежа да бъде променяна всяка година? Това не трябва да се случва”, коментира експертът на конференция в Шанхай.

Фан посочва още, че годишният икономически растеж на страната ще остане между 7 и 8% през следващите няколко години и правителството трябва да се възползва от този прозорец, за да ускори реформите.

Коментара на анализатора от Bloomberg Нейра Чехич вижте във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още