IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е нараснала с 2,5% през второто тримесечие

Окончателните правителствени данни останаха без изменение спрямо предварителната оценка

16:43 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската икономика е нараснала с 2,5% през второто тримесечие

Американската икономика е нараснала с най-бърз темп в последните три тримесечия в периода април-юни, сочат публикуваните в четвъртък окончателни правителствени данни. Оценката за растежа на първата по сила икономика в света остана непроменена спрямо предварителния доклад на щатските власти.

Според данните на Министерството на търговията на САЩ брутният вътрешен продукт (БВП) се е покачил с 2,5% на годишна база в трите месеца до юни. Прогнозите на анкетираните от MarketWatch експерти пък бяха за ревизия на ръста до 2,6 на сто.

Основната движеща сила на американското национално стопанство през второто тримесечие са били частните инвестиции, които са се повиши с 9,2 на сто на тримесечна база. По този начин измерителят отбеляза най-големия тримесечен ръст от есента на 2011 г.

Потреблението на домакинствата – най-големият компонент от икономиката, е с по-малък принос за общия растеж, отколкото частните предприятия. Индикаторът също е останал без изменение спрямо предварителната оценка, отбелязвайки ръст с 1,8% на тримесечна база. От търговското министерство уточняват, че семействата са харчили парите си главно за дълготрайни продукти и услуги.

Значителна корекция бе отчетена при държавните и местни разходи. Изхарчените публични средства са нараснали с 0,4 на сто вместо предварителната оценка за спад от 0,5%.

Окончателният доклад за второто тримесечие се базира на повече от 85% от всички данни, които влизат в състава на индикатора БВП. Традиционно разликата между двата доклада – предварителния и окончателния, не е по-голяма от 0,2 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още