IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика продължава да расте

БВП е нараснал с 0,8% през третото тримесечие след ръста от 0,7% през второто

13:03 | 25.10.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика продължава да расте

Британската икономика отбеляза тригодишен връх в темпа на растеж през третото тримесечие, показвайки, че възстановяването, което започна по-рано през годината, набира скорост. Това сочат официални данни, цитирани от MarketWatch.

В предварителната си оценка Националната статистическа служба (НСС) на Великобритания казва, че брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,8% между юли и септември, в сравнение с второто тримесечие, когато ръстът беше 0,7%. Данните за тримесечието показват най-големия растеж от второто тримесечие на 2010 г. насам, когато икономиката се разшири с 1%.

Потвърждавайки прогнозите на анализаторите, производството е с 1,5% по-силно от това през същото тримесечие на 2012. На годишна база БВП има ръст от 3,2%, съобщи НСС.

Въпреки бързия темп на растеж, данните показват, че пред британската икономика все още има работа за вършене, докато достигне производителността си от преди кризата, която нанесе първия си удар преди 5 години. Производството остава с 2,5% под предкризисния връх от първото тримесечие на 2008 г. Откакто коалиционното правителство на министър председателя Дейвид Камерън встъпи в длъжност в средата на второто тримесечие на 2010, производството се е увеличило с едва 3%.

Данните сочат, че продукцията във всичките 4 водещи сектора в икономиката на страната – на услугите, промишления, строителството и земеделието – се е увеличила през третото тримесечие, показвайки, че възстановяването е всеобхватно.

Докато финансовият министър Джордж Озборн ще приветства новината за растеж в три последователни тримесечия, то пред икономиката все още има серия от предизвикателства, най-вече в свиването на приходите на домакинствата, тъй като заплатите не могат да издържат на темпото на ръст на цените. Правителствената програма на икономии, ограничителните условия на кредитите и крехкият световен растеж също ще натежат върху перспективите пред британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Абе,да си призная,много не разбирам от "финанси",но все пак едно нещо съм разбрал:Май и други прихванаха американската болест,за "печатане" на пари и отчитане на "ръст".Стига да има налична емисионна банка,с инсталирани в нея по-мощни компютри,поемащи изписването на по-големи числа.Записват си те едни числа,"дават" ги на баламурниците,при "изгодни условия",баламурниците(които и без това са затънали в невъзвращаеми дългове и вече им е все тая),"лапват" поредния "кредит",погасяват с него,предишния и остава нещичко отгоре и...ето ви нарастналия БВП.Както се казва,"таковаха мамата на Маркс.Няма вече "пари-стока-пари прим",а направо,"пари-пари прим".Ами стоките?Да ги произвеждат баламурниците от Китай.Тук(Във великия Ингланд) се "произвеждат "пари",направо от "пари прим",с които се купуват китайски стоки,а в банките се добавят нови записи.Е,така я разбирам аз,простият булгаристанец,икономиката на Инганда.Ами,кой и как ще връща парите на ингландците?Кой,никой!Никой няма намерение да връщ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
изобщо виждам само положителни неща в ръстА на БВП и нищо съмнително!защото щом расте, значи всичко е наред и се случва най-доброто за хората, защото на тях не може да им се случи нищо лошо, защото системата работи за тях, а не те за нея и т.н. всички глупости които се сетиш...Надявам се "Нарастване на индекса на Мичиганския университет" и всички други индекси да отчитат именно това, а не друго! Защото го е създало и направило да отчита по определен начин то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
... щото единствената далавера на местните маймуни от увеличените цени и данъчни оценки на имотите, ЧРЕЗ които се генерира уникалния и заветен "ЪП ЪП ЪП", е че: - ще могат да си изтеглят ново кредитче за разликата до новата увеличена кредитна оценка на имота - и да генерират "ЪП ЪП" като а'рчат КРЕДИТа!! - който няма "къща", ще се обува по-яко с по-голям кредит за да си купи! А спекууланта и предприемача дето са му я продали, да си сменят *** и колата :))) - който се е чудил дали да "хвърли" къщата на банката щото не му е изгодно да я изплаща, сега вече ще си я стиска до гроб... и с нея и кредита де ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
""И кое точно е съмнително? "" - че всичко това става с ЧУЖДИ пари на заем с лихва, и то по не-свободно-пазарни канали и механизми!... кой определя кое да се изкупува, при какви условия и до кога с чуждите пари взети на заем? Хората ли :)))))))))))Да де, те ще връщат "правилно усвоения" дълг! Ааа, сетих се, ще плащат и повече данъци освен за да връщат дълга с лихвите по него ... и за имотите с повишени данъчни оценки и застраховки... а скоро и наеми... и месечни вноски по ипотеките си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
lyusien
преди 10 години
До 3 И кое точно е спорно за американската икономика Вече четвърто тримесечие с ръст на БВП нарастване на продажбите на дребно на жилища и нарастване цените на жилищата Нарастване на водещия им икономически индикатор които дава представа за следващите 6месеца Нарастване на индекса на Мичиганския университет които дава представа за оптимизма на американците и бизнеса Нарастване на промишленото производство и заетостта на фабриките Намаление на безработицата и увеличение на доходите Продажба на 14 милиона автомобила годишно И кое точно е съмнително?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аха... да ти имам анализа... Първо виж баланса и вътрешния дълга на ОК. Вярно е обаче едно - АЦБ следва плътно политиката на ФЕД, въпреки, че много не се говори по този въпрос. Дали САЩ се възстановяват е спорен въпрос не само между нас тука а и между много анализатори на малко по-горно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
А ти ще си много "лъки", ако някой успее да разчете писанията ти правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 10 години
Вижте -кризата през 2007 започна от С А Щ и след това като махало се разпространи през Великобритания Европа развиващия се свят Япония Китай Сега махалото се движи обратно Възтановяването започна от САЩ където ръста им тази година ще бъде около 3 % сега виждаме че Великобритания се движи със същия ръст Европа ще ги настигне през следващата година Япония ги следва по петите Развиващия се свят последен ще почуства добрите новини Но света вече е вън от кризата и набира обороти Винаги съм казвал че Орешарски е много лъки Винаги заема постове в бумкаща икономика Това е да си късметлия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още