IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа по спад на износа в ЕС за септември

Еврозоната отбеляза изненадващ ръст на търговския излишък до малко над 13 млрд. евро, сочат данни на Евростат

13:07 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е първа по спад на износа в ЕС за септември

През септември стойността на износа на България записва понижение на месечна база в рамките на 8,7%, показват сезонно изгладените данни на Евростат. Това е един от най-резките спадове в целия ЕС – след нас се нарежда Холандия, чийто износ намалява със 7,7%, и Чехия, където е регистрирано понижение от 5,1 на сто.

На обратния полюс обаче е Кипър. Страната отбелязва ръст на износа в рамките на почти 35%.

През месеца стойността на изнесените стоки у нас достига 0,7 млрд. евро. Вносът се увеличава с 6,2 на сто до стойност от 0,9 млрд. евро, показват още данните на европейската статистика.

За първите осем месеца на годината стойността на износа достига 14,7 млрд. евро, което е ръст от 8% спрямо същия период на 2012 година. Вносът е на стойност 16,9 млрд. евро, или понижение от 1% спрямо миналата година.

Изненадващ е ръстът на търговския излишък на еврозоната за септември. Данните на Евростат показват, че държавите от валутния съюз са с  положителен търговски баланс в размер на 13,1 млрд. евро, спрямо 8,6 млрд. през септември 2012 година. Прогнозите бяха за излишък в размер на около 10 млрд. евро.

Китай и САЩ остават основните партньори на държавите от ЕС, показват още данните на Евростат. От януари до август за САЩ са изнесени европейски стоки на стойност 189,9 млрд. евро, което е понижение от 3% спрямо същия период на миналата година. Внесените стоки са на стойност 130 млрд. евро, което е със 7 на сто по-малко от миналата година.

Вносът от Китай намалява с 6% до 182 млрд. евро, а износът към азиатската държава е на стойност от 96,9 млрд. евро.

Най-значим е ръстът на търговията с Швейцария – износът към нея се увеличава с 32%, макар и вносът на швейцарски стоки да се свива с 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още