IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчете ръст от 0,7% в търговията на дребно през ноември

Последните позитивни икономически данни подсказват на Фед, че моментът за намаляване на паричните стимули наближава

16:26 | 12.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ отчете ръст от 0,7% в търговията на дребно през ноември

Броят на американските граждани, които са подали молби за помощи за безработица, е скочил рязко през изминалата седмица. Въпреки че данните прекъснаха трите поредни седмици на спад в подадените молби, изглежда, че трудовият пазар продължава да се съживява, пише CNBC.

Други данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали значително през ноември. Това допълнително засилва сигналите, че икономиката оздравява. Но наред с това се увеличават и съмненията, че наближава и моментът, в който Федералният резерв ще намали обема на паричните стимули.

Първоначалните молби за помощи за безработица се увеличиха с 68 000 до сезонно изгладените 368 000, показва информацията на Министерството на труда на САЩ. Това е най-голямото седмично увеличение от ноември 2012 г. насам. Молбите от миналата седмица бяха ревизирани, като новите данни показаха, че още 2 000 нови заявления са били подадени.

Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха подадените нови молби от безработни да нараснат до 320 000 през миналата седмица. Четириседмичната плъзгаща се средна величина на новите молби, с която се изглаждат седмичните колебания, расте с 6 000 бройки до 328 750.

От трудовото министерство отбелязват, че сезонните колебания, включително и Деня на благодарността, са направили трудно изглаждането на данните. Все пак за ноември молбите намаляват.

Пазарът на труда се възстановява – през октомври и ноември расте броя на новосъздадените работни места в сектора на селското стопанство. През миналия месец пък безработицата падна до 7%. Данните за молбите за помощи за безработица показват още, че броят на хората, които все още получават помощи по редица държавни програми, е нараснал с 40 000 души до 2,79 млн. в седмицата, приключила на 30 ноември.

Министерството на труда на САЩ оповести, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,7% през ноември спрямо ревизирания ръст от 0,6% за октомври. Скокът в продажбите за предпоследния месец на годината е най-големият за последните пет месеца.

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на дребно ще са нагоре с 0,6 на сто.

Основните продажби, които изключват продажбите на автомобили, храни, горива и строителни материали и които кореспондират най-близко с компонентите на потребителските разходи като част от БВП, се покачиха с 0,5%. През октомври записаха ръст от 0,7%.

Данните предполагат, че потребителските разходи ще отскочат от двугодишното дъно, регистрирано през третото тримесечие на годината. Потреблението получава подкрепа от силния ръст на заетостта и умерения растеж на доходите. По-ниските цени на бензина също допринасят, въпреки че оказаха негативно влияние на данните за продажбите на дребно.

Стабилният поток от оптимистични икономически данни сигурно ще подтикнат Фед поне до март да започне да съкращава 85-милиардната си месечна програма за покупка на активи. Продажбите на дребно през миналия месец бяха стимулирани от ръста от 1,8% в приходите на търговците на автомобили и на части за тях. Този растеж компенсира спада от 1,1% в приходите на бензиностанциите.

Продажбите на строителни материали и оборудване за дома и градината се съживиха с 1,8 на сто, след като спаднаха с 1,5% през октомври. Ръст има и в продажбите на магазините за мебели, за електроника, за спортни стоки и др. Продажбите на електроника скочиха с 1,1%, тези на мебели – с 1,2%. Магазините за дрехи записаха спад от 0,2%, след като продажбите им нараснаха с 2,6% през октомври.

Повече за щатската икономика и очакваната номинация на Стенли Фишер за нов зам.-председател на Фед вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
eldred
преди 10 години
В краткосрочен план в момента в който намалеят стимулите, това ще се отрази негативно на цената на акциите и ще подкрепи долара. По-силният долар ще понижи цената на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Мисля че зле Ще се движи към кота 1000 По добре ще се отрази на долара Да кажем към 1.20 към еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vladi666
преди 10 години
Един *** въпрос...ако моментът за намаляване на паричните стимули настъпи...добро или зло чака златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още