IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски онлайн търговец обмисля приемането на биткойни

Това е единствената виртуална валута, която не може да бъде манипулирана, заяви главният изпълнителен директор на Overstock

11:41 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американски онлайн търговец обмисля приемането на биткойни

Overstock планира да стане първият голям американски онлайн магазин на дребно, който да приема разплащания с биткойни. Новината съобщи главният изпълнителен директор на компания Патрик Бърн, като по този начин подобри още повече пазарните позиции на дигиталното парично средство.

Бърн посочи пред Financial Times, че Overstock планира да започне приемането на биткойни през следващата година – вероятно до края на второто тримесечие. По думите му решението се дължи главно на изповядваната от него политическа философия.

"Мисля, че стабилната парична система в края на краищата не е с главата надолу поради прищевките на даден държавен служител, а се основава на нещо, което той не може да контролира", отбеляза той.

"Има много виртуални валути, но това е единствената, която знам, че не може да бъде манипулирана", добави още главният изпълнителен директор на Overstock.

Според последните данни на Bitcoincharts в момента в обращение има 12,15 млн. биткойна. Максималната пазарна капитализация, заложена от математическия алгоритъм на криптовалутата, пък е 21 млн.

Патрик Бърн определя себе си като либертарианец и привърженик на Австрийската икономическа школа. Според нейните възгледи декретните пари – създаваните от правителствата и централните банки, в дългосрочен план ще дестабилизират световната икономика.

По-рано този месец три централни банки заклеймиха публично нашумялата дигитална валута. Първо китайското правителство забрани на местните банки да осъществяват разплащания посредством биткойни поради засилените опасения за пране на пари. Управляващите в Пекин бяха последвани от Норвежката и Кипърската централни банки, които поставиха под съмнение дали електронните пари могат изобщо да бъдат определяни като валута.

По време на ранната петъчна сесия на Стария континент един биткойн се разменя за 741 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още