IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ отстъпиха до едномесечен минимум

Добрите данни са поредният сигнал, че американската икономика се намира в подем

16:11 | 09.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Молбите за помощи при безработица в САЩ отстъпиха до едномесечен минимум

Молбите за помощи при безработица в САЩ отстъпиха до най-ниското си ниво за последния месец, сигнализирайки за продължаващото подобрение на първата по сила икономика в света.

Заявките са намалели с 15 000 до 330 000 към края на приключилата на 4-и януари седмица, показаха данните на Министерството на труда на САЩ. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 47 икономисти предвиждаше спад до 335 000.

От министерството уточниха, че с оглед на празничния сезон може да се получило известно изкривяване на цифрите. Дали наблюдаваме в действителност положителна тенденция, ще се стане ясно най-вероятно след седмица.

Въпреки това налице е оптимизъм, че работодателите ще стават все по-уверени с оглед на възхода на икономиката. Пазарните очакванията са утре доклада за заетостта да отчете най-големия ръст в последните 8 години през 2013 г.

След публикуването на добрите данни средният размер на молбите за помощи при безработица в последните четири седмици спадна до 349 000 от 358 750.

Същевременно броят на продължаващите претенции се покачи с 50 000 до 2,87 млн. за приключилата на 28 декември седмица.

"Пазарът на труда продължава да се засилва, прехвърляйки инерцията си в 2014 г.", заяви Кевин Къминс, икономист в UBS Securities LLC в Стамфорд, Кънектикът. "Тенденцията трябва да продължи, за да станем свидетели на допълнителен спад при безработицата", допълни още той.

Непосредствено след публикуването на данните щатската валута подобри рязко позициите си спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Здравейте,благодаря за корекцията, става дума естествено за еврото. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Perun
преди 10 години
Това "щатската валута подобри рязко позициите си спрямо долара", как да го разбираме?Да не би да се имат впредвид канадския долар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още