IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC и Citigroup също отстраниха трейдъри заради валутни манипулации

Ходът е част от международното разследване по опасения за манипулиране на LIBOR

15:05 | 18.01.14 г.
HSBC и Citigroup също отстраниха трейдъри заради валутни манипулации

Две от най-големите финансови компании в света – HSBC и Citigroup, отстраниха по двама от своите форекс трейдъри вследствие на международното разследване за възможна манипулация на валутния пазар.

През тази седмица регулатори от САЩ пристигнаха в Лондон, за да разработят съвместна стратегия за действие с британските власти. Целта е да се установи дали трейдърите от някои от най-големите банки в света са се споразумели да манипулират оценявания на 5,3 трлн. долара на ден глобален валутен пазар.

Разследванията се концентрират върху комуникацията между високопоставените търговци чрез електронни чатове. Съществуват съмнения, че посредством действията си те манипулират основния лихвен процент по валутните операции, известен като London Interbank Offered Rate (LIBOR).

Говорител на HSBC потвърди, че банката е отстранила двама от валутните си търговци в Лондон, но отказа друг коментар по темата. Представител на Citigroup пък посочи, че форекс трендърите са били изпратени "в отпуск".

Oпасенията за възможни измами принудиха много от банките да проведат в последните месеци собствени разследвания.

Според непотвърдена информация на Ройтерс по-рано тази седмица най-голямата германска банка – Deutsche Bank, е отстранила няколко от валутните си трейдъри в Ню Йорк.

"Deutsche Bank получи запитвания за информация от регулаторните органи, които разследват търговията на валутните пазари. Банката си сътрудничи с тези следователи и ще предприеме дисциплинарни действия по отношение на физическите лица при необходимост", посочиха от финансовата институция.

Deutsche Bank е най-големият форекс търговец в продължение на последните девет години. Банката е била отговорна за 15,18% от световния дневен оборот през 2013 г., според списание Euromoney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още