IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,4% през декември

Покупките на дълготрайно стоки са се понижили с 1,4% - първият спад от три месеца

17:01 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,4% през декември

Потребителите в САЩ са увеличили разходите си през декември за втори пореден месец, сочат данни на американското търговско министерство, цитирани от MarketWatch.

Потребителските разходи с отчитане на сезонната корекция са се повишили с 0,4% през последния месец на годината, докато икономисти очакваха ръст от 0,2%. През ноември ръстът на потребителските разходи е бил 0,6%.

Данните сочат, че през декември 2013 г. американските потребители са похарчили повече за услуги, но са купили по-малко стоки за дълготрайна употреба, като например автомобили. Покупките на дълготрайно стоки са се понижили с 1,4% - първият спад от три месеца.

Потребителските разходи са основният двигател на американската икономика. Дори след края на рецесията американците са по-внимателни към потреблението, но подобрението на икономиката, повишаващите се цени на имотите и акциите, както и увеличаването на заетостта и на новите работни места ги окуражава да развържат кесиите.

Това, което обаче спъва по-сериозния ръст на потреблението, е слабият ръст на доходите. През декември доходите на американците са останали без промяна, а през последното тримесечие на миналата година са нараснали пренебрежимо малко.

С приспадането на данъците, таксите и инфлацията доходите през декември всъщност са се понижили с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още