fallback

HSBC: Кивито ще постигне паритет спрямо Австралиеца през 2014 г.

Новозеландските пари ще поскъпнат с 8% спрямо австралийската валута, смятат експерти

09:55 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новозеландският долар ще постигне паритет спрямо австралийския си съименник през 2014 г. за първи път от 40 години насам. Становището сподели пред CNBC главният икономист за региона в HSBC Пол Блоъм.

По думите му новозеландското парично средство, или т. нар. Киви, може да поскъпне с над 8 на сто спрямо Австралиеца през тази година, ако местната централната банка прибегне до очакваното агресивно покачване на лихвите.

"Смятаме, че Кивито ще поскъпне и действително може да достигне 86-87 американски цента, а спрямо Австралиеца ще постигне паритет за пръв път от 40 години", посочи експертът.

В понеделник новозеландският долар се търгува със загуба от 0,05 до 0,8364 спрямо зелените пари и със спад от 0,16 на сто до 1,0810 за един Австралиец.

Кивито бе една от най-широко обсъжданите валути през изминалата година, като икономистите бяха доста оптимистично настроени с оглед на бума в икономиката на страната.

Същевременно Новозеландската централна банка даде заявка да коригира лихвите с около 225 базисни пункта в следващите две години.

В резултат на това инвеститорите повишиха доверието си в Кивито, като котировката спрямо Австралиеца се покачи с близо 13 на сто през последните 12 месеца.

Въпреки това не всички анализатори са единодушни в очакванията си за голямо засилване на новозеландските пари.

Според Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac, трейдърите вече са калкулирали евентуалното покачване на лихвите.

"В обменния курс Австралиец-Киви са заложени очакванията, че Новозеландската централна банка ще повиши ставките през 2014 г.", посочи лаконично анализаторът.

"В действителност единственият ключ за промяна в движението на двойката е корекция в паричната политика на Австралия", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 10.09.22 г.
fallback