IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пуска най-трудната за фалшифициране монета в света

Над 3% от монетите с номинал 1 паунд са фалшиви, посочиха от производителя на парични знаци Royal Mint

11:08 | 19.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания пуска най-трудната за фалшифициране монета в света

Комбинирайки най-модерните съвременни технологии и традиционната британска пищност, производителят на парични знаци Royal Mint показа прототип на новата монета от 1 паунд. От държавната компания посочиха, че монетата е най-трудната за фалшифициране в света, което ще намали значително общия брой фалшификати.

"Това има потенциала да промени начина, по който ще се правят монетите в бъдеще", посочи главният изпълнителен директор на Royal Mint Адам Лорънс в съобщение до медиите.

"Дизайнът на настоящата монета от 1 паунд е на повече от 30 години и става все по-уязвим по отношение на фалшифицирането с течение на времето. Нашата цел е представянето на новаторска нова монета, която да спомага за намаляване на възможностите за фалшифициране и която да повиши общественото доверие в разменните монети в Обединеното кралство", допълни още Лорънс.

От базираната в Южен Уелс държавна компания Royal Mint отбелязаха още, че новата британска монета "ще използва своя технология за борба с фалшифицирането" и ще бъде "най-сигурната циркулираща монета в света".

Според изчисления на Royal Mint над 3 на сто от монетите с номинал 1 паунд са фалшиви.

"Аз съм особено доволен, че монетата ще направи гигантски скок в бъдещето, като използва най-модерните технологии и в същото време отдаде дължимото на миналото чрез дизайна си", отбеляза британският финансов министър Джордж Озбърн в прессъобщение.

Повече новини от Острова вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
ха-ха, това наистина ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Евро монетите няма нужда и да ги фалшифицираш. Монетата от 10 тайландски бата е същата по размер и тежест, като монетата от 2 евро и се приема от голяма част от европейските автомати за продажба на различни стоки. Разликата между стойността на двете монети е едно към девет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още