IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е ускорила ръста до 2,6% в края на 2013 г.

Ревизията на БВП е заради по-силните спрямо предишната оценка потребителски разходи за услуги

16:07 | 27.03.14 г.
Икономиката на САЩ е ускорила ръста до 2,6% в края на 2013 г.

Американската икономика е нараснала по-силно от първоначално обявеното през последните три месеца на миналата година, сочат ревизираните данни на търговското министерство на САЩ, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 2,6% на годишна база в периода октомври-декември. Предишната оценка на американското търговско министерство беше за ръст от 2,4%. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, обаче очакваха икономическият растеж за периода да бъде ревизиран до 2,7%.

Ускореното увеличение на БВП на САЩ през последното тримесечие се дължи на по-силния ръст на разходите за услуги, особено за здравеопазване, показват данните. Разходите на домакинствата за услуги са се повишили с 3,5% на годишна база, което е най-големият ръст от второто тримесечие на 2005 г. Предишната оценка беше за ръст на разходите за услуги от 2,2%.

Като цяло потребителските разходи са нараснали с 3,3% през последните три месеца на миналата година, а не с 2,6%, каквато беше предишната оценка.

За цялата 2013 г. икономическият растеж на САЩ се е забавил до 1,9%, сочи още статистиката. През предходната година беше постигнат растеж от 2,2%, припомня информационната агенция.

От друг доклад на търговското министерство на САЩ става ясно, че по-малко американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица.

Броят на подадените заявления е спаднал до 311 хил. за седмицата до 22 март, което е най-малък брой от края на ноември 2013 г. През предходната седмица са били подадени 321 хил. заявления.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица са се увеличили до 325 хил.

Според анализатори разкритите нови работни места ще се ускорят до 199 хил. от 175 хил. през февруари заради подобряването на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още